Recept za džem od dunja

Džem od dunja

Verujem da se svi sećate mirisa dunja sa ormana u kućama naših baka. Ali, ne treba zaboraviti ni starinski, a najbolji džem od dunja koji su naše bake pravile svake godine za zimu. Čini mi se da zimnica nije mogla da se zamisli bez ovog džema.

Današnje domaćice radije kupuju zimnicu, jer nemaju baš mnogo vremena za pripremu. Međutim, da biste napravili najbolji domaći džem od dunja, na starinski način, ipak vam ne treba tako puno vremena. Jedino što, možda recept za njegovu pripremu čini malo komplikovanijim jeste što je potrebno izrendati dunje, kako bi i vaš domaći džem od dunja bio kao onaj što su pripremale naše bake, na starinski način. Naravno, ukoliko ipak želite da ga napravite, a nemate baš mnogo vremena, možete dunje i izmiksati u blenderu. Mada će ukus ovakvog džema biti odličan, ipak neće biti pripremljen na starinski način. Ali, džem od dunja je svakako ukusan i poželjan za zimu, jer ga mališani prosto obožavaju.

Recept koji možete pročitati u nastavku našeg teksta je dat za osnovnu količinu, od kilograma dunja, a vi ga možete povećavati u skladu sa svojim potrebama.

Ukoliko želite da saznate kako se pravi domaći, a najbolji džem od dunja na starinski način, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 1,2 kg šećera
  • 1 l vode
  • 2 kafene kašičice soka od limuna

Kako se pravi domaći najbolji džem od dunja?

Recept za pripremu ovog džema je vrlo jednostavan. Dovoljno je da pratite korak po korak, kao što je navedeno i sigurno će i vaš domaći džem od dunja biti najbolji.

  1. Prvo operite, pa oljuštite dunje, a potom ih izrendajte na krupno rende.
  2. U veću šerpu pomešajte šećer i vodu, pa dodajte izrendane dunje.
  3. Smanjite ringlu na tiše, pa pustite da se kuvaju dunje dok ne omekšaju.
  4. Kada dunje potpuno omekšaju, dodajte limunov sok, pa na tihoj vatri ostavte da virucka, sve dok džem od dunja ne dostigne željenu gustinu.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa skuvan domaći džem od dunja sipajte u tople tegle.

Tegle dobro zatvorite, a najbolje prvo celofanom, pa zatvaračem. Ostavite ih da se potpuno ohlade, pa odložite na hlatno i tamno mesto za zimu.

Tags: , , , , , , , ,