Domaći sok od dunja

Sok od dunja

Da li ste znali da postoji prirodno sredstvo koje pomaže mršavljenju, a potpuno je prirodno? Pored toga, list dunje je dokazano sredstvo koje pomaže u lečenju dijareje. Poznato je da dunja spada u niskokalorično voće, te da u 100 gr ploda ima svega 57 kalorija. Smatra se izuzetno lekovitim voćem, a za zimu se najčešće ostavlja kao kašasti domaći sok od dunje, pekmez, džem od dunja ili slatko od dunja.

Bilo kako da spremite dunje, vaša zimnica će nesumnjivo biti odlična, ukoliko joj dodate bilo koji od specijaliteta sa dunjama.

Lekovitost dunje je poznata vekovima. Čak postoje teorije da je ” zabranjeno voće “, zbog koga je Eva bila proterana iz Raja, zapravo bila dunja, a ne jabuka. Bez obzira da li je to istina ili ne, njena lekovitost je dobro poznata, de se dunja preporučuje između ostalog i za podmlađivanje i hidraciju kože, ali i kao pomoć kod oboljenja jetre i očiju. Dunja je delotvorna i kod anemije,a poznata je i lekovitost kompota od dunja kod oboljenja creva ili želuca. Smatra se da antioksidanski, kojima je dunja izuzetno bogata smanjuju rizik od mnogih oboljenja, pa čak i od karcinoma.

Dunja počinje da zri već od septembra i od tada se već može ostavljati za zimu. Za zimu je najjednostavnije ostaviti domaći kašasti sok od dunja. ovaj specijalitet za zimu se ostavlja prilično jednostavno, a mališani ga obožavaju. Recept za kašasti domaći sok od dunja je vrlo jednostavan, a mera je osnovna, to jest za 1 kg dunja, tako da ga možete povećavati u skladu sa vašim potrebama. Uzevši u obzir da se gusti domaći sok od dunja priprema bez konzervansa, najbolje je da ga čuvate u frižideru.

Ako želite da saznate kako se pravi prirodni gusti, kašasti sok od dunja za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg zrelih dunja
  • 250 gr kristal šećera
  • 300 ml vode

Kako napraviti prirodni kašasti sok od dunja za zimu?

Jedino što recept za pripremu ovog specijaliteta za zimu čini malo, da tako kažem komplikovanijim jeste rendanje voća. Ali, da krenemo od početka: pratite korak po korak, upravo onako kako navodi recept za domaći gusti kašasti sok od dunja i vrlo brzo ćete i vi i vaši ukućani uživati u njegovom punom ukusu.

  1. Dakle, prvo oprati dunje, oljuštiti ih, pa narendati na krupno rende.
  2. Ali pre nego što počnete da rendate voće, pomešajte vodu i šećer i pustite da ovaj rastvor provri. U principu, dovoljno je da virucka par minuta, to jest dok se šećer ne rastopi.
  3. Kada završite sa rendanjem voća, prelijte preko njih šećerni rastvor. Pokrijte ovako pripremljene dunje čistom pamučnom krpom, pa ostavite da odstoje preko noći. Poželjno je da stoje na hladnom mestu.
  4. Sutradan dunje ispasirati kao za pire krompir. Dobijeni gusti sok od dunja, potom staviti na tišu vatru i ostaviti da provri. Od trenutka kada počne da vri, smanjiti ringlu i ostaviti kašasti domaći sok od dunja da virucka 5 do 10 minuta.
  5. Kada stavite sok na ringlu, možete već tada pripremiti flaše, to jest sterilisati ih u zagrejanoj rerni. Domaći sok od dunja treba sipati u sterilisane flaše dok su još tople, te ih odmah zatvoriti prvo celofanom, pa zatvaračem.
  6. Ovako pripremljen gusti kašasti domaći sok od dunja ostavite da se ohladi, pa odložite za zimu na hladno i tamno mesto, a najbolje u frižider.
Tags: , , , , , , , , ,