Pekmez od dunja i jabuka

Domaći pekmez od dunja i jabuka je, čini se bez pravog razloga malo zanemaraen, barem kada je zimnica savremenih domaćica u pitanju. Nekada je zimnica bila nezamisliva bez dunja, ali danas se domaćice sve više odlučuju za voće koje se jednostavnije priprema, te zahteva manje truda i vremena za spravljenje mnogih specijaliteta.

Dunja je voće vrlo specifičnog ukusa, pa se lako može dogoditi da se vašim mališanima ne dopadne njen ukus, a vi ste se toliko trudili da pripremite, recimo slatko od dunja. Zato je domaći pekmez od dunja idelana, jer je to zapravo pekmez od dunja i jabuka, a gotovo da ne postoji dete koje ne voli jabuke. Tako da će sigurno i vaši mališani, a i stariji ukućani biti oduševljeni kada probaju džem od dunja pripremljen na ovaj način.

Što se jabuka tiče, recept navodi da je potrebno koristiti baš kisele jabuke. A, pošto ja ne spadam u one domaćice koje baš poštuju neki recept do kraja, tako sam i recept koji sam dobila za domaći pekmez od dunja i jabuka probala malo da izmenim, pa sam koristila slatke jabuke. I moram vam priznati da nije bio tako ukusan. Zato sam prošle godine odlučila da dosledno pratim recept i tada je moj domaći pekmez od dunja i jabuka zaista bio fantastičnog ukusa.

Napominjem da je recept koji možete pročitati u nastavku teksta dat za osnovnu količinu, to jest 3 kilograma dunja, ali 3 kilograma očišćenih dunja, te vas molim da obratite pažnju na to. Naravno, recep možete povećavati u skladu sa vašim potrebama.

Ukoliko želite da saznate kako se pravi domaći pekmez od dunja i jabuka biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg očišćenih dunja
  • 1 kg kiselih jabuka ( bilo koje vrste )
  • 3 limuna srednje veličine
  • 1,5 kg šećera
  • 4 dl vode

Kako napraviti domaći pekmez od dunja i jabuka?

Vrlo je važno da dobro izmerite očišćene dunje. Pod tim očišćene se smatra, ne da su oljušćete, već da su im odstranjene peteljke i da su dobro izribane, odnosno da su im skinute dlačice. Da biste ovo uradili, biće vam najbolje da koristite grubu stranu sunđera, kako biste odstranili sve dlačice. Dunja se smatra očišćenom kada joj je površina glatka.

Potom ovako pripremljeno voće iseckajte na kockice srednje veličine ( ni previše krupno, ni previše sitno ).

Isto to uradite i sa jabukama.

Ovako pripremljeno voće stavite u šerpu u kojoj će se kuvati domaći pekmez od dunja i jabuka, pa dodajte: šećer, vodu i isceđen sok od limuna.

Kako se kuva domaći pekmez od dunja i jabuka?

Pored toga kako se pravi, vrlo je važno da znate i kako se kuva i kako se posle vrši pasterizacija ovog džema.

Što se kuvanja tiče, ono uopšte nije komplikovano. Domaći pekmez od dunja i jabuka se kuva na umerenoj vatri. Šerpu povremeno protresti i pipnuti viljuškom voće. Kada procenite da je voće omekšalo, valjalo bi da ga usitnite. Možete ga izgnječiti kao kada pripremate pire krompir ili ga izmiksati štapnim mikserom. Svakako vam ne preporučujem da miksate voće u blenderu, jer ćete bez potrebe isprljati dodatno kuhinju. Sasvim je dovoljno da ga izgnječite.

Vrlo brzo nakon ovoga će se domaći pekmez od dunja i jabuka zgusnuti, možda u narednih 15 do 20 minuta. Zato je vrlo važno da ga sve vreme mešate.

U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa u vruće tegle sipajte domaći pekmez od dunja i jabuka.

Kako se vrši pasterizacija?

Da bi se vaša zimnica, odnosno domaći pekmez od dunja i jabuka održao potrebno je izvršiti pasterizaciju. Mnoge domaćice se pitaju kako se vrši pasterizacija, a to je zapravo vrlo jednostavan proces.

Naime, prvo stavite domaći pekmez od dunja i jabuka u rernu da se kratko zapeče. Dakle, kada ga sipate u tegle, ne zatvarate ih poklopcem, već ih tako otvorene stavite u rernu oko 100 stepeni, kako bi se uhvatila korica. Potom ih ostavite u tako zagrejanoj rerni 10 – ak minuta da se pasterizuju. Ostavite ih u rerni da odstoje, najbolje preko noći, pa ih odložiti za zimu.

Tags: , , , , , , ,