Kako napraviti flekice sa kupusom

Flekice sa kupusom spadaju u starinska jela, ona takozvana domaća. To je jedno od onih jela koje budi neka lepa sećanja na naše mame, bake i lepe trenutke koje smo proveli sa njima. Uz to, domaće flekice sa kupusom se izuzetno jednostavno pripremaju. Zapravo, za njihovu pripremu vam neće biti potrebno više od pola sata, osim naravno ukoliko ne odlučite da pripremate i flekice kao što su to činile naše bake.

Da budem iskrena, ja nikada nisam probala da pravim flekice sa kiselim kupusom baš sa domaćim flekicama, koje ja pravim, već bih uvek barila testeninu različitog oblika: školjkice, mašnice, spirale. Svaka vrsta testenina dolazi u obzir, a sve zavisi naravno od vašeg ukusa ili, pak od onoga koju vrstu testenine imate pri ruci.
Recept za pripremu ovog jela je, vrlo jednostavan, a ne zahteva ni neke naročite sastojke. U principu, potreban je samo kupus, glavica crnog luka i testenina po izboru. Naravno i začini: so, biber, vegeta, ulje. A ako želite da vaše domaće flekice sa kupusom budu još punijeg ukusa, možete dodati i šargarepu ( iseckanu na kockice ili kolutove ).

Što se količine tiče, recept za domaće flekice sa kupusom navodi da u principu na jednu glavicu kupusa srednje veličine ide otprilike 150 – 200 gr testenine i jedna glavica crnog luka, takođe srednje veličine. Naravno, sve zavisi od vašeg ukusa. Neke domaćice pripremaju domaće flekice sa kupusom tako da bude više testenine, neke pak da bude više kupusa.

flekice sa kupusom

Kako napraviti domaće flekice sa kupusom?

Vrlo jednostavno, što će vam biti jasno i kada pročitate recept koji smo pripremili za vas. Dovoljno je da pratite korak po korak, kao što navodi recept i ubrzo ćete i vi uživati u zaboravljenom ukusu vašeg detinjstva.

  1. Iseckajte sitno crni luk i kupus na sitnije kockice. Stavite vodu u kojoj ćete kuvati flekice, to jest makarone. U tu vodu sipajte malo ulja i soli.
  2. Propržite crni luk na blago zagrejanom ulju, tako da luk postane staklast. Zatim dodajte iseckan kupus i poklopite. Ukoliko želite da dodate i šargarepu, možete to učiniti sada. Možete je iseckati na kockice ili kolutove i pomešati sa kupusom.
  3. Dinstajte kupus dok ne omekša. A u međuvremenu, kada provri voda, ubacite testeninu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja.
  4. Kada kupus potpuno omekša, pomešajte ga sa makaronama i dodajte začine po želji. U principu, pored soli i vegete, domaće flekice sa kupusom su ukusnije ukoliko im dodate i biber.

Kako napraviti flekice sa kiselim kupusom?

Ono što je posebno dobro kada je recept za domaće flekice sa kupusom u pitanju jeste činjenica da ovo jelo može da se priprema i sa kiselim kupusom, a da takođe bude ukusno.

Međutim, ono što može da se pojavi kao nedostatak jeste vrlo specifičan ukus ovog jela. Svakako vam preporučujem da probate malu količinu kada odlučite da pravite domaće flekice sa kiselim kupusom, jer se lako može dogoditi da se vašim ukućanima ne dopadne ovo jelo.

U principu, način pripreme je isti, osim što ne dodajete so i vegetu i naravno, šargarepu. Dovoljno je da na kraju dodate biber i da vaše flekice sa kiselim kupusom budu fantastičnog ukusa.

Tags: , , , ,