Recept za domaći sok od limuna

Sok od limuna

Domaći sok od limuna je idealan napitak za vreme vrelih letnjih meseci. Pored toga što osvežava, sok od limuna je i zdrav. A domaćicama puno olakšava, jer uvek imaju čime da posluže svoje ukućane. Što, naravno nije slučaj sa limunadom, recimo za koju svi znamo da je najukusnija kada se priprema sveža, a ne kada odstoji.

Za razliku limunade, domaći sok od limuna je potpuno istog ukusa, bez obzira da li se konzumira odmah nakon što se pripremi ili, pak nakon nekoliko dana. Mada, ako su vaši ukućani poput mojih, iskreno sumnjam da će vam stajati više od dva dana. Računajte na to da ćete, najverovatnije vrlo brzo praviti novu količinu domaćeg soka do limuna.

Kako se pripremu ovog soka koristi ceo limun, neoljušten, onda vam preporučujem da ga baš dobro operete. Neke domaćice čak koriste i četkicu za zube, kako bi što bolje oprale koru. Da budem iskrena, ja to ne radim, ali uvek kada pripremam domaći sok od limuna, ostavim limunove da odstoje u vodi neko vreme.

sok od limuna

Od sastojaka za pripremu domaćeg soka od limuna će vam biti potrebno sledeće:

  • 1/2 kg limuna
  • 2 kg šećera
  • 4 kesice limuntusa
  • 2 l vode

Kako napraviti domaći sok od limuna?

  1. Limun dobro operite i isecite na komade željene veličine. Zatim staviti u blender i usitniti.
  2. U većoj šerpi pomešajte sve sastojke: limun, šećer i limuntus, pa sve nalijte vodom. Zatim dobro promešajte i ostavite da odstoji ceo dan 8 to jest 24 časa ). S vremena na vreme promešajte.
  3. Sutradan sterilišite flaše, a sok procedite. Domaći sok od limuna je preporučljivo da procedite kroz gazu, a ne kroz cediljku. Pripremljen sok sipajte u flaše i čuvajte u frižideru.
Tags: , , , ,