Knedle za supu od griza

Kako napraviti griz knedle za supu

Možda će većini savremenih domaćica zvučati po malo smešno, ali za mene prava domaća supa nije prava ako nema knedle od griza. Pretpostavljam da uzevši u obzir da je danas sve nekako instant, moja prethodna konstatacija zvuči smešno. Dobro, možda ne toliko smešno, koliko neobično i vrlo netipično.

Mada sam sigurna da postoje i domaćice koje su saglasne samnom. Nekako, kada napravim pravu domaću supu, onu koja se kuva satima na tihoj vatri, ukoliko jednostavno ubacim samo gotova rezanca, bez obzira da li su kupovna ili domaća, uvek mi se čini da nekako pokvarim ukus supe. A nekada, kad sam ja bila mlađa supa je bila obavezna na svakoj trpezi. Ručak bez domaće supe je bio nezamisliv. Ponakda je i čorba dolazila u obzir, ali ne toliko često, barem ne u kući gde sam ja odrasla.

Danas mojoj deci kuvam istu takvu domaću supu kakvu sam ja jela kada sam bila u njihovim godinama, a recept sam dobila od moje bake, koja je sa uživanjem kuvala najbolje domaće ” jelo ” za svoju decu i svoje unuke. Tako se i ja trudim danas, kako bi moja deca mogla da nastave ” tradiciju “. I naravno, da nauče jednog dana i svoje potomke kako se prave najbolje domaće knedle za supu, a za mene su najbolje domaće knedle od griza, to je sigurno. Uz to, treba imati na umu da je njih vrlo jednostavno napraviti, samo je potrebno strpljenje.

knedle za supu od griza

Kao što i sami možete videti u nastavku teksta, recept kao recept je vrlo jednostavan i nije vam potrebno ništa sem jaja i griza. Ono gde je potrebno da pokažete svoje kulinarsko umeće jeste da vam domaće knedle za supu od griza ne budu mnogo tvrde, kako bi bile najbolje. I nemojte da vas zabrine ukoliko vam knedle budu i tvrđe, a posevno ukoliko ih pravite prvi put. Tek nakon nekoliko pravljenja ćete moći da ocenite da li ste dodali dovoljno griza ili ne.

Recept za najbolje domaće knedle od griza, kao što i sami možete videti nema navedenu količinu griza, jer je to nemoguće reći. Imajte na umu da, otprilike na jedno celo jaje ide oko dve kašike griza.

Dakle, ako i vi želite da napravite najbolje domaće knedle za supu od griza biće vam potrebni sledeči sastojci:

  • 1 celo jaje
  • griza ( po potrebi )
  • malo soli
  • malo peršunovog lista ( par grančica je dovoljno )

Kako napraviti najbolje domaće knedle za supu od griza?

  1. Prvo iseckajte sitno peršunov list.
  2. Zatim odvojte belance od žumanceta.
  3. Belance dobro umutite. U principu, da bi vaše knedle za supu od griza bile najbolje, belance treba umutiti što čvršće.
  4. Kada dobro umutite belance dodajte malo soli i peršuna i samo blago sjedinite.
  5. Zatim dodajte griza toliko da dobijete čvrstu, gustu smesu. Nemojte da vas ovo zbuni, jer kada budete dodali žumance, dobijena mešavina griza i belanceta će postati znatno ređa. Da bi vaše knedle zaista bile najbolje, potrebno je da ih lako vadite kašičicom, to jest da smesa ne bude ni previše retka ni previše gusta. Ovako pripremljene knedle vadite kašičicom ili kašikom i spuštajte u supu koja vri na tihoj vatri. Domaće knedle od griza za supu su gotove kada isplivaju na površinu.
Tags: , , , , , ,