Kako se pravi popara za bebe

Popara za bebe

Ako želite da i vaša deca uživaju u divnim ukusima koji su obeležili vaše detinjstvo, onda je sigurno da će vam se dopasti i ovaj recept. Mada, priznajem mi smo uživali i u sveže umućenim žumancima sa šećerom, koji su bili svojevrsan specijalitet tada. Ipak ja nisam smela da se odvažim u današnje vreme da dam mojoj deci da probaju ovu, za mene nekada savršenu poslasticu. Jer kada sam ja bila mala, jaja su zaista bila domaća i nije bilo nikakvih bojazni da se daju čak i živa deci. Danas je, međutim sve potpuno drugačije, a posebno kvalitet namirnica. Zato prosto nisam želela da se igram sa tim stvarima.

Ali ipak postoji nešto što sam im spremala, a u čemu sam i sama uživala kada sam bila dete. Iako mnogi kažu da je popara za bebe i to najčešće uzrasta od 6 meseci ili, eventualno od 7 meseci, moram vam priznati da je često spremim i za sebe. Mada i moja deca, iako su da tako kažem velika, vrlo rado jedu ovo jelo. Kao i ne bi, kad je popara za bebe idealna za početak dana.

Što se načina pripreme ovog jela tiče, njih ima zaista mnogo. Zato ću vam napisati recept po kome ja pravim, a koji je istovetan kao recept po kome je moja mama pripremala, a pre nje moja baka i tako redom. Može se reći da je taj recept postao tradicija u našoj porodici, jer se prenosi s kolena na koleno. Tako i moja deca sada mogu da uživaju u istom ukusu u kome sam ja uživala kada sam bila njihovih godina.

Nemojte da vas zbuni što recept za poparu za bebe nema navedene tačne količine namirnica. Ovo je zato što sve zavisi od vašeg ukusa i ukusa vaših mališana. Da budem iskrena, ja volim gušću poparu, pa je tako i pripremam. Zato uvek stavim više hleba, a manje vode. Naravno, ako smatrate da vaša beba od 6 meseci ili od 7 meseci starosti treba da jede ređu poparu, dovoljno je da dodate malo više vode.

popara za bebe

Ukoliko želite da pripremate poparu za bebe biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 ml vode
  • 2 – 3 deblje kriške starijeg hleba ( po potrebi može i više ili manje )
  • malo soli
  • malo ulja ili putera
  • 1 velika kašika kajmaka ( starijeg ili mlađeg, po želji )

Kako se sprema popara za bebe?

  1. Isecite hleb na komade željene veličine.
  2. Sipajte pola litre vode u šerpu, pa dodajte malo putera ili ulja i malo soli, pa poklopite šerpu i ostavite da provri. Nemojte da preterate sa solju, naročito ako ćete koristiti stariji kajmak, koji je sam po sebi slaniji.
  3. Kada voda provri, smanjite ringlu, pa dodajte pripremljen, iseckan hleb.
  4. Ostavite da virucka na tihoj vatri dok ne nestane tečnosti.
  5. Zatim pomerite sa ribgle i dodajte kajmak. Popara za bebe je gotova, a najukusnija je kada se jede topla. Možete je poslužiti uz jogurt, na primer, mada je vrlo ukusna i ukoliko se jede sa sirom. iskreno, moji mališani vole da je jedu bez ikakvih dodataka.
Tags: , , , , ,