Home » Glavna jela

Recept za pasulj prebranac sa kolenicom

Submitted by on August 18, 2014 – 10:28 amNo Comment

Pasulj prebranac sa kolenicom

Jedan od glavnih nacionalnih specijaliteta naše zemlje, uz naravno nezaobilani svadbarski kupus, te sarmu, jeste i pasulj. I to pasulj spremljen na razne načine. A načina za pripremu ovog povrća u Srbiji ima zaista mnogo. Zato je, vrlo često prilično teško odgovoriti na pitanje kako napraviti pasulj, jer gotovo svaka domaćica u SRbiji ima nek isvoj način.

Tako se sprema, između ostalog: čorbast pasulj, pasulj prebranac, čorbast pasučj sa suvim mesom, pire od pasulja, pasulj sa kolenicom, a svako od ovih jela ima recept koji uvek ima isprred ono domaći. I činjenica je da je svaki pasulj spreljen n apodručju naše zemlje zaista domaći pasulj, pa bio to čorbast pasulj, pasulj sa kolenicom ili pasulj prebranac.

Recept koji možete da pročitate u nastavku teksta je, naravno jedan od mnogih načina pripreme ovog izvrsnog povrća.

pasulj prebranac

Da biste i vi napravili domaći pasulj sa kolenicom na ovaj način, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 500 gr pasulja ( po izboru )
 • 1 suva svinjska kolenica
 • 200 gr slanine
 • 2 glavice crnog luka srednje veličine
 • 5 – 6 čena belog luka
 • aleva paprika
 • brašno
 • so
 • biber
 • ulje ( po potrebi )

Kako se pravi domaći pasulj prebranac sa kolenicom?

Trudili smo se da recept bude što razumljiviji, kako biste lako napravili pasulj prebranac sa kolenicom.

Neophodno je da pasulj potopite u hladnu vodu veče pre nego što ćete pripremati pasulj sa kolenicom. Sutradan ga skuvajte ktako i prospiet tu prvu vodu.

 1. Kada počnete sa pripremom ovog specijaliteta srpske kuhinje, prvo operite kolenicu i skuvajte je u ekspres loncu ili u šerpi.
 2. U isto vreme kada stavite da kuvate kolenicu, nalijte i pasulj vodom, pa ga kuvajte. Ukoliko ne kuvate u ekspres loncu imajte na umu da je potrebno otprilike isto vremena za kuvanje i pasulja i kolenice.
 3. Kada je kolenica kuvana, odvojite je od kosti i iskickajte meso na sitnije komade.
 4. Slaninu iseckajte na parčiće željene veličine. Crni i beli luk sitno iseckajte.
 5. Zagrejte šerpu u kojoj ćete praviti zapršku, pa u nju stavite iseckane parčiće slanine da puste mast, pa ih izvadite. Zatim, ako je potrebno dodajte još malo ulja, pa propržite na tišoj vatri sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte malo brašna i alevu papriku.
 6. Skuvan pasulj sipajte u posudu u kojoj ćete peći pasulj prebranac sa kolenicom, pa ga začinite i izmešajte sa slaninom i kolenicom. Zatim sipajte pripremljenu zapršku, pa nalijte vodom u kojoj se kuvala kolenica.
 7. Ovako pripremljen pasulj rebranac sa kolenicom zapecite u rerni na najjačoj temperaturi.

Tags: , , , , ,