Podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom

Ko god dođe u Srbiju, pored toga što bude zadovoljan dobronamernošću ljudi, definitivno ostaje opčinjen i specijalitetima srpske kuhinje. Nekako je mnogim strancima prva asocijacija na našu zemlju upravo naša kuhinja i njeni specijaliteti. Iako se pripremaju i u mnogim drugim zemljama, nikada ne mogu da imaju ni približno takav ukus kao kada ih jedete u Srbiji. Kako je tih specijaliteta zaista mnogo, pomenućemo samo neke: domači hleb, pasulj prebranac, svadbarski kupus, podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom, a tu su i razne vrste pita i, naravno roštilj i svinjsko ili jagnjeće pečenje. Prosto da čoveku pođe voda na usta samo od nabrajanja.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je samo jedan od načina kako se sprema podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom. Naravno i on je isproban puno puta. Ipak, postoje domaćice koje dinstaju kiseli kupus, pa na taj način prave podvarak od kiselog kupusa. Mada je samo prženi kupus onaj pravi podvarak.

Kada se pravi podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom, najbolje je koristiti suva rebra ili kolenicu. Ukoliko se odlučite za kolenicu, najbolje je da je prvo skuvate, pa tek onda pripremate podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom.

podvarak od kupusa

Ako želite da isprobate ovaj recept, biće vam potrebni sledeči sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 750 gr suvih rebara
  • 1 dimljena butkica ( 1 – 1,5 kg )
  • svinjska mast

Kako se sprema podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom?

Mnoge domaćice se pitaju kako napraviti podvarak od kiselog kupusa da bude onako ukusan kao što ga pamtimo iz detinjstva. Pa, ” tajna ” je na prvom mestu što se sprema sa svinjskom mašću, a ne sa jestivim uljem, a i vrlo je bitno da se sprema sa suvim mesom. Ukoliko vam se ne dopada da ga spremate sa dimljenom butkicom, možete koristiti i mesnatiju slaninu u kombinaciji sa rebrima. U vakom slučaju, jedini pravi podvarak od kiselog kupusa jeste onaj koji se sprema sa suvim mesom i prži na svinjskoj masti.

Recept je vrlo jednostavan i biće dovoljno samo da pratite navedene korake:

  1. Ukoliko pravite podvarak od kiselog kupusa sa dimljenom butkicom, onda je prvo potrebno da nju obarite dok ne omekša.
  2. Zatim isecite kupus na šnite srednje veličine. Važno je da kiseli kupus ne bude previše sitan, jer će onda podvarak izgubiti ukus. A takođe nije dobro ni da bude previše krupno isečen.
  3. Zagrejte mast u većoj šerpi, pa ubacite kupus i pržite na tišoj vatri.
  4. Odmah dodajte usitnjena rebra i slaninu, ako ste se za nju odlučili. Ili, pak iskickanu dimljenu butkicu.
  5. Sve zajedno pržite dok podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom ne dobije zlatnožutu boju.

Ukoliko želite, možete i zapeći u rerni na sledeći način: preručite podvarak od kiselog kupusa u posudu za pečenje, a suvo meso i slaninu rasporedite ravnomerno po prženom kupusu. Zatim dodajte oko 250 ml vode i zapecite u dobro zagrejanoj rerni, dok se ne uhvati korica.

I još jedan savet za kraj, podvarak od kiselog kupusa traži dosta masti, ali je bolje da je dodajete postepeno, jer kada se priprema sa suvim mesom, može se lako dogoditi da bude premastan. Zato na početku pržite podvarak na jednoj do dve kašike masti.

Tags: , , , , , ,