Domaći sok od trnjina

Sok od trnjina

Možda nećete poverovati da su bobice izuzetno oporog ukusa, koje možete videti bilo gde u prirodi izuzetno lekovite. Trnjina se ponekad naziva i divlja šljiva, trnavka, te mačija šljiva.

Plodovi ove biljke počinju da zriju u avgustu i tada postaju okrugli, plavkasto – crni. Upravo tada se pripremaju svi oni ukusni specijaliteti za zimnicu, kao što su: džem od trnjina, domaći sok od trnjina ili čaj od trnjina.

Nekada je bilo nezamislivo da zimnica ne sadrži makar jedan od specijalite spravljen od ovog voća, bilo da je to džem ili domaći gusti sok od trnjina.

Da li je sok od trnjina dobar za zdravlje?

Lekovitost trnjine je poznata vekovima, samo smo je danas, čini se malo zaboravili. Naši stari su itekako dobro znali da ova biljka leči groznicu, te razne probavne smetnje, između ostalog.

Cvet, plod i kora sa korena ove biljke se smatraju lekovitim delovima. Pored navedenog, trnjina se koristi i za pročišćavanje krvi, te bolesti disajnih organa, a posredno leči i žuticu i različita kožna oboljenja, jer je odlično sredstvo za poboljšanje krvne slike.

Zanimljivo je da je ekstrakt napravljen od bobica ove biljke počeo da se koristi i za spravljanje kozmetičkih preparata i to u vidu ulja za kožu. Za sada se ulje od trnjine najčešće koristi u aromaterapiji.

Da li je sok od trnjina dobar za mršavljenje?

Kako trnjina sadrži neke sastojke koji imaju blago diuretično sredstvo, smatra se da je dobra za mršavljenje. Naravno, vrlo je važno i šta konzumirate, to jest koji specijalitet napravljen od ove biljke.

Ukoliko želite da koristite trnjinu za mršavljenje, logično je da ćete koristiti čaj, a ne domaći sok od trnjine ili domaći džem, koji se spravljau sa šećerom.
Iako se smatra dobrom za mršavljenje, imajte na umu da to nije dovoljno da biste zaista i smršali.

Da li se sok od trnjina sme konzumirati u trudnoći?

U principu se zna da u trudnoći baš i nije preporučljivo koristiti sokove od nakiselog voća u većim količinama. A uzevši u obzir da domaći sok od trnjina, bilo da je sirup ili gusti sok ima i blago laksativno dejstvo, treba biti naročito obazriv.

Kako se pravi domaći sok od trnjina za zimnicu?

Recept za pripremu ovog soka je izuzetno jednostavan. Količina data za 1 kg voća, a vi naravno možete menjati recept prema sopstvenim potrebama.
Od sastojaka će vam biti potrebno samo :

  • 1 kg trnjina
  • 250 gr šećera

Trnjine operite i obarite u 1 lvode. Kada omekšaju propasirajte ih, kao kada sok od trnjina recept

pripremate pire krompir. Zatim voće sipajte u šerpu ili lonac, dodajte šećer i nalijte sa 2,5 l vode.

Ovako pripremljeno voće ostavite da provri i kratko kuvajte.
U međuvremenu, terilišite flaše, pa dok je domaći sok od trnjina još topao, sipajte ga u flaše i umotajte u ćebe.

Kada se domaći sok od trnjina potpuno ohladi, odložite ga za zimnicu. Pošto se ovaj sok priprema bez konzervansa, najbolje je da stoji na hladnom i tamnom mestu, kako bi se održao.

Ukoliko, pak želite da pripremate domaći sirup pd trnjina, onda je mera malo drugačija. Takođe, i ovaj recept je za osnovnu količinu, pa ga možete povećavati proporcionalno u skladu sa vašim potrebama. Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • oko 100 komada bobica trnjina
  • 500 gr šećera
  • 1 l vode

I ovaj, kao i recept za gusti domaći sok od trnjina uopšte nije komplikovan. Možda će vam se samo učiniti neobičnim.

Dakle, operite bobice, pa ih ubacite u staklenu flašu. Pospite ih šećerom, te flašu napunite vodom.

Ovako pripremljeno voće stavite u dublji sud, koji ćete naliti vodom, ako je moguće do grlića flaše. Ostavite da provri, pa isključite ringlu i ostavite flašu da se postepeno hladi.

Kada se potpuno ohladi, domaći sirup od trnjina je spreman za korišćenje.
Kao i prethodni recept, i ovaj se priprema bez konzervansa, pa da bi se održao za zimnicu najbolje je da ga držite u frižideru.

Tags: , , , , , , , , , , , ,