Domaća pogača bez kvasca

Srbija je poznata po neverovatnim kulinarskim specijalitetima o kojima se priča nadaleko. Naše bake su bile neverovatne kuvarice, pa se svakako pamti njihova domaća pogača, uz nezaobilazni domaći kajmak, sir, padajaz iz bašte koji miriše…i da ne nabrajam dalje, već mi je krenula voda na usta.

A kad sno već kod tih čuvenih pogača, ne znam da li ste znali da postoji i recept kako napraviti pogaču kao što je pravila naša baka nekada, ali bez kvasca. Ja sam imala sreću da dobijem recept moje bake, a njena domaća pogača je za mene imala savršen ukus, pa se nadam da će se i vama dopasti kada je budete pripremali. Domaća pogača se može praviti i sa kvascem, čak je i ukusnija, ako mene pitate, ali i pogača bez kvasca ne zaostaje mnogo, po ukusu za njom. U svakom slučaju, kada poželite da isporbate nešto novo, svakako je preporučljivo da to bude pogača bez kvasca. A kada pročitate recept verujem da ćete biti prijatno iznenađeni, jer se domaća pogača bez kvasca priprema vrlo jednostavno, a nije ni skupa.

Domaca pogaca

Potrebni sastojci:

  • oko 1 kg oštrog brašna
  • 200 ml ulja
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 – 400 ml kisele vode
  • žumance ( za premazivanje, po želji )
  • susam, kim ili mak ( za posipanje, po želji )

Kako se pravi domaća pogača bez kvasca?

Činjenica je da se domaća pogača bez kvasca priprema vrlo lako, jer se jednostavno sjedine svi sastojci. Međutim, trebalo bi da budete naročito obazrivi kada dodajete kiselu vodu, jer se lako može dogoditi da je dodate previše. Zato je najpreporučljivije da prvo sipate oko 800 gr brašna, prašak za pecivo, so i 200 ml kiele vode.

Zatim sve to blago sjedinite, pa procenite šta treba da dodate, da li još kisele vode ili još brašna. U svakom slučaju to da li će vaša domaća pogača bez kvasca biti mekana ili tvrda, svakako zavisi od vašeg kulinarskog umeća. Meni je, lično prvi put ispala prilično tvrda, jer sam dodala vrlo malo kisele vode, a svu količinu brašna. Sada već znam meru, pa svakako uradim ovako kako sam preporučila vama.

U svakom slučaju kada zamesite kompaktno testo, ostavite ga kratko da odstoji.

Zatim podmažite tepsiju u kojoj ćete peći pogaču, pa jednostavno samo prebacite testo u nju.

Domaća pogača bez kvasca nema potrebe da stoji, kao kada se priprema obična domaća pogača sa kvascem. Jednostavno, kada je prebacite u tepsiju, nakvasite dlanove i izravnajte testo.
Ako želite, možete je posuti susamom, kimom ili makom, a možete je i premazati umućenim žumancetom.

Pecite je dok ne porumeni.

Napominjem samo da je vrlo važno da se domaća pogača bez kvasca priprema isključivo sa oštrim brašnom. Jer, ukoliko pomislite da je svejedno, pa je ipak napravite sa mekanim brašnom, znajte da ćete biti razočarani ukusom i sigurno ćete pomisliti da recept nije dobar. Zato je najbolje da je napravite upravo od sastojaka koji su navedeni u receptu. Eventualno možete dodati malu količinu projnog brašna, ali onog grubog, ako baš želite da promenite naš recept.

Tags: , , , ,