Salata sa susamom i feta sirom

Većina nas salatom smatra onu sezonsku od kupusa, paradajza, krastavca i ostalog sezonskog povrća. Međutim, salata može da se pravi i kao dodatak glavnim jelima i to najčešće onima od mesa.

Ovakve vrste salata, kao što je salata sa susamom i feta sirom su idealne ukoliko ne pripremate slavlje u svom domu na malo drugačiji način, te želite da servirate hranu na takozvanom švedskom stolu.

Salata sa feta sirom i sa susamom je vrlo ukusna, lako se sprema, u šta se vrlo lako možete uveriti ako pročitate recept u nastavku teksta. Uz to, vrlo lepo može da izgleda ako je pripremate za švedski sto, jer je možete ukrasiti na različite načine. Uzevši u obzir da se premazuje majonezom, možete preko njega posuti recimo sitno iseckan peršunov list ili je možete ukrasiti kiselim krastavcima koje ćete iseckati na kolutove. Ideja za ukrašavanje ima zaista mnogo, samo pustite mašzi na volju.

Salata sa susamom

A ono što je posebno dobro kada je u pitanju salata sa susamom i sa feta sirom jeste što je možete napraviti i n a malo drugačiji način, to jest ne u formi salate. Možete od nje praviti kuglice, koje ćete potom uvaljati u susam, pa poređati u raznobojne papirne korpice. Na taj način ćete sigurno obogatiti izgled vaše trpeze. Međutim, ukoliko se odlučite da pripremate ovu salatu u formi kuglica, onda recept koji smo pripremili za vas morate malo modifikovati što se tiče sastojaka. U tom slučaju vam neće biti potrebno toliko majoneza, jer nećete premazivati salatu, a biće vam potrebno malo više susama, jer ćete valjati kuglice u susam.

Imajte na umu da je u ovom receptu navedeno kako napraviti salatu sa susamom, ali u formi salate. A ukoliko se odlučite da pripremate kuglice samo povedite računa o količini majoneza i susama.

Salata sa susamom i sa feta sirom se priprema od sledećih sastojaka:

  • 400 gr feta sira
  • 1 pavlaka
  • 300 gr majoneza
  • 150 gr šunke
  • 3 veća kisela krastavčića
  • 150 gr prženog susama
  • so ( ukoliko ima potrebe )
  • peršunov list, paprika, krastavčići ( za ukrašavanje, po želji )

Kako se pravi salata sa susamom i sa feta sirom?

  1. Prvo iseckajte šunku na sitne kockice, a zatim i krastavčiće.
  2. Susam propržite kratko na zagrejanoj ringli.
  3. Feta sir izgnječite viljuškom.
  4. Pomešajte sve sastojke, a oko 100 gr majoneza ostavite kako bi vaša salata sa susamom i sa feta sirom imala premaz. Ukoliko ima potrebe dodajte soli, mada je sir prilično slan.
  5. Premažite salatu majonezom, pa je ukrasite po želji.
Tags: , , , ,