Recept za kompot od dunja

Nekada gotovo da nije postojala kuća u kojoj obavezan ukras svakog ormana nisu bile dunje. Miris dunja je tako činio svaki dom lepšim. A naši preci nisu koristili dunje samo za ukras, već su itekako dobro poznavali lekovita svojstva ove voćke i tačno su znali za šta je dobar koji specijalitet pripremljen od dunja, pa je zimnica uvek obilovala rakijom od dunja, te kompotom, džemom i kitnikesom.

Za šta je dobar kompot od dunja u teglama?

Lekovitost dunje je poznata od davnina. Istraživanja pokazuju da se u ovoj voćki, između ostalih nalaze i: vitamini B kompleksa ( i to vitamini: B2, B3 i B6), vitamin C, ali i gvožđe, kalijum, natrijum, mangan i mnogi drugi korisni sastojci.

Plod, list i seme ove biljke su njeni lekoviti delovi. Vekovima je list ove biljke korišćen kao najbolje za zaustavljanje dijareje. Od njega se priprema čaj i vrlo brzo pomaže.

Za lečenje opekotin, otvorenih rana, ali i bradavica i ispucale kože se koriste obloge od ove biljke, to jest od lista najčešće, a u nekim krajevima se koriste i plod i kora ploda.

Smatra se da je dunja, te kompot od dunja, kao i ostali specijaliteti koji su neizostavna zimnica u mnogim kućama. vrlo korisna za lečenje anemije, jačanje imuniteta, a pomaže i kod nervoze, prehlade i problema sa organima za varenje. Takođe, dunja je odlično sredstvo za razne infekcije, te upale disajnih organa. Smatra se da dunja, te kompot od dunja i čaj ubrzava zarastanje rana, ali i pospešuje rad organa za varenje, a kao što smo već rekli čaj od dunjinog lista je dokazano jedno od najboljih načina za zaustavljanje dijareje.

Preporučuje se da ovo voće bude uvršteno u ishranu mališana, jer je njegova lekovitost dobro poznata.

Da li je kompot od dunja u teglama dobar u trudnoći?

U trudnoći je, svakako preporučljivo biti umeren u svemu, pa tako umereno treba konzumirati i kompot od dunja.

Naravno, ukoliko imate problem sa povišenim šećerom u trudnoći, onda bi trebalo da pripremate kompot od dunja na drugačiji način, to jest bez šećera.

Uzevši u obzir da dunja pospešuje rad organa za varenje, treba biti obazriv sa konzumiranjem u trudnoći.

Kako napraviti kompot od dunja u teglama?

Recept koji smo odabrali za vas je izuzetno jednostavan za pripremu, kao što ćete i sami videti. A ovaj recept je samo jedan od načina kako spremiti kompot od dunja u teglama za zimnicu.

Količina za koju je dat recept je osnovna, za 1 kg voća, a vi ga naravno možete proporcionalno uvećavati. Ukoliko vam se ne dopadne recept, jer u njemu ima oraha, po želji ih možete i izbaciti, mada upravo orasi neutrališu oporost dunja.

kompot od dunja

Da bi vaša zimnica bila bogatija za ovaj specijalitet, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 1,25 kg šećera
  • 100 gr oraha
  • limuntus ( po ukusu )

Pa da vidimo, kako se sprema kompot od dunja u teglama. Jedina, da tako kažem peripetija koju ćete imate jeste rendanje voća. Mada, ako vam se to ne dopada dunje za kompot možete i seći na sitne kockice. Bilo kako da isečete voće, pratite sledeće korake, a posebno obratite pažnju na to kako se kuva kompot od dunja u teglama.

  1. Voće oprati i oljuštiti, pa ili izrendati na krupno rende ili, pak iseći na sitne ili krupnije kockice. A može i na šnite.
  2. Dok rendate voće pripremajte sirup, tako što ćete pomešati šećer sa litrom vode i ostaviti da se dobro ukuva. Dodajte malo limuntusa, ali ne preterujte, jer dunje inače znaju da budu nakisele, pa će i vaša zimnica možda biti ne baš tako ukusna ukoliko dodate previše limuntusa.
  3. Kada je sirup ukuvan, ubacite pripremljeno voće i sklonite sa ringle. Dodajte iseckane ili cele orahe, po želji.
  4. Ovako pripremljen kompot od dunja sipajte u sterilisane tegle, zatvorite celofanom, pa zatvaračem.
  5. Nakon ovoga sledi pasterizacija.

Pasterizacija kompota od dunja u teglama

Pasterizacija ovog kompota je, kao i za ostale vrlo jednostavna.

U veću šerpu poređajte sve tegle u koje ste sipai kompot od dunja, a koje su, naravno dobro zatvoreno. Bilo bi dobro da na dno šerpe, kao i između tegli stavite pamučnu krpu, kako se tegle ne bi polupale dok traje pasterizacija.

Potom nalijte tegle vodom, poželjno je do 1 cm od vrha, pa vodu polako zagrevajte na umerenoj vatri.

Od trenutka kada proključa voda, treba je ostaviti na tihoj vatri da virucka još 20 – ak minuta, kako bi pasterizacija bila uspešna.

Kada isključite ringlu, ostavite kompot od dunja u teglama da se prohladi, onda izvadite tegle iz šerpe, obrišite ih i tek kada se potpuno ohlade odložite ih na hladno i tamno mesto.

Tags: , , , , , , , , , ,