Gusti sok od bundeve

Sigurno ste do sada od mnogih ljudi imali prilike da čujete da je osnov svih industrijskih sokova zapravo gusti sok od bundeve. Možda ste poverovali u tu priču možda i ne, ali ona je ipak, provereno istinita. Zato se često, kada čitate recept kako napraviti gusti domaći sok od bundeve pominje i ekstrakt od kajsije ili breskve, recimo. U principu, ukoliko želite da popijete prirodan, pravi domaći gusti sok od bundeve onda nema potrebe da dodajete bilo kakve ekstrakte. Mada se mora priznati da sok od bundeve ima specifičan ukus.

Ali i pored specifičnog ukusa, bundevu treba često konzumirati zbog njenog blagotvornog uticaja na zdravlje, pa se za nju slobodno može reći da je dobra i kao hrana i kao lek.

Da li je sok od bundeve dobar za zdravlje?

Nećemo odmah odgovoriti na pitanje, već ćemo navesti lekovite sastojke koje bundeva sadrži, pa procenite da li je dobra za zdravlje ili ne. Naime, bundeva je izuzetno bogata vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima. Pored vitamina B, C i E, u njoj se nalazi i provitamin A ( poznat i kao beta karoten ), te minerali ( prvenstveno cink i kalijum ) i antioksidansi.

Smatra se da bundeva te sok od bundeve ili, recimo njene semenke i ulje, mogu da se koriste kao lek za probleme sa želucem, jer je poznata kao namirnica koja reguliše varenje. Pored toga, redovnim konzumiranjem bundeve se može sprečiti nastanak kardiovaskularnih boelsti ili oboljenja oka, pa se preporučuje kao lek za sprečavanje nastanka katarakte.

Ukoliko je konzumirate svakoga dana u bilo kom obliku: pečenu, kuvanu, kao domaći gusti sok od bundeve njene semenke ili ulje, dokazano je da će vam se poboljšati raspoloženje, jer se u njoj nalazi aminokiselina koja je zaslužna za podizanje takozvanog ” hormona sreće “, to jest serotonina, pa se bundeva preporučuje i kao lek protiv depresije.

Koliko je sok od bundeve dobar za prostatu?

Kako se u bundevi, a naročito u njenim semenkama nalazi visok nivo cinka, ona se vrlo često preporučuje kao lek za prostatu.

Iako se, svakako preporučuje unos bundeve u bilo kom obliku, kao lek za prostatu je najbolje koristiti semenke ili, pak ulje od bundeve.

Recept za gusti domaći sok od bundeve

Kao što smo rekli na početku, postoji veliki broj različitih načina pripreme za gusti domaći sok od bundeve. Međutim, ako želite da vaš sok bude zaista pravi, takozvani domaći, onda će vam sigurno odgovarati recept koji smo pripremili za vas, jer je potpuno prirodan. A ukoliko želite da bude još zdraviji, možete umesto belog, rafinisanog šećera koristiti ili smeđi ili šećer od šećerne trske.

sok od bundeve

Za gusti domaći sok od bundeve će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 6 kg bundeve ( očišćene )
  • 1 kg šećera
  • 5 – 6 svežih limunova ( ili 7 – 8 kesica limuntusa )
  • 9 l vode

Količinu možete proporcionalno umanjivati ili uvećavati, a u skladu sa vašim potrebama.

Kako se pravi gusti domaći sok od bundeve?

  1. Prvo isecite bundevu na sitnije kockice. Ovako pripremljenu bundevu prelijte sa 5 vode i skuvajte dok ne omekša. Kada je kuvana, sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se prohladi.
  2. Dok se bundeva hladi, skuvajte preostalih 4 litra vode sa šećerom i kuvati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti da se prohladi, a potom dodati sok od limuna.
  3. Kada se kuvana bundeva prohladi izmiksajte je u blenderu ili izgnječite, kao kada pripremate pire krompir. Potom pomešajte sa prokuvanim šećerom.
  4. Ovako pripremljen domaći gusti sok od bundeve potom sipajte u sterilisane flaše, zatvorite ih i ostavite da se potpuno ohlade, pa ih odložite na hladno i tamno mesto. A najbolje u frižider.

Imajte na umu samo da je ovo recept za pravi domaći gusti sok od bundeve i da ne može baš dugo da se održi, jer se priprema bez konzervansa. Zato ako želite da ga ostavite, recimo za zimnicu ili je potrebno da se održi duže od nedelju dana, najbolje je da dodate i konzervans.

Tags: , , , , , , , ,