Kako se pravi salata od cvekle za zimnicu

Lekovitost cvekle je poznata vekovima. Iako se najčešće koristi kao proveren lek protiv malokrvnosti, cvekla je korisna i za prevenciju pojave tumora, ali i za lečenje leukemije. Uz to, izuzetno je bogata čuvenim vitaminom B12, za koji se veruje da sprečava nastanak svih bolesti, pa i karcinoma. U cvekli se nalaze mnogi drugi vitamini, ali i minerali, ugljeni hidratu, te masti i belančevine koji izuzetno blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje organizma. Smatra se da se redovnim unosom ove namirnice u bilo kom obliku, da li kao sok ili salata od cvekle, poboljšava rad organa za varenje, a ima i vrlo blagotvoran uticaj na rad mozga, te nervnog sistema u celosti.

Za zimu se najčešće priprema salata od cvekle i to bez konzervansa, što je čini naročito zdravom. Recept za pripremu ove salate možete pročitati u nastavku teksta, a da bi i vaša zimnica bila potpuna neizostavno u njoj mora biti i salata od cvekle bez konzervansa.

Ukoliko smatrate da će vaša salata od cvekle biti relativno brzo pojedena, možete i malo izmeniti recept u nastavku teksta, pa dodati i sitno iseckanu čenad belog luka i 2 – 3 kafene kašičice rena. Takođe, imajte na umu da je recept po kome se priprema salata od cvekle za zimu bez konzervansa, pa je neophodno da pripremljena zimnica stoji u frižideru kako bi se održala za zimu.
Recept u nastavku teksta je dat za osnovnu količinu od 1 kg povrća, a vi ga možete povećavati u skladu sa sopstvenim potrebama.

salata od cvekle

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 1 kg cvekle
  • oko 100 ml habukovog sirćeta
  • 5 – 6 kašika ulja
  • so
  • 8 – 10 čena belog luka ( po želji )
  • 2 – 3 kafene kašičice rendanog rena

Kako se pravi salata od cvekle za zimu?

I sami ćete se uveriti da je recept po kome se priprema salata od cvekle bez konzervansa za zimu vrlo jednostavan. Dovoljno je da pažljivo pratite sledeće korake:

  1. Cveklu dobro operite, a najbolje da je istrljate četkicom, pa je sa sve ljuskom kuvajte dok ne omekša. T
  2. Kada cvekla omekša, izvadite je na tanjir i ostavite da se ohladi. A zatim je oljuštite.
  3. Dok se cvekla hladi, pripremite preliv tako što ćete poešati jabukovo sirće u ulje sa, otprilike pola čaše vode ( oko 100 ml ).
  4. Potom oljuštenu cveklu iseckajte na šnite ne deblje od par milimetara, pa pažljivo ređajte u pripremljene, sterilisane tegle. Kada napunite teglu, posolite cveklu, pa je prelijte mešavinom jabukovog sirćeta, ulja i vode. Zatim teglu zatvorite celofanom, pa tek onda zatvaračem.

Ukoliko odlučite da dodajete beli luk i re, onda to svakako uradite pre nego što prelijete cveklu.

Kada se salata od cvekle bez konzervansa potpuno ohladi, odložite je u frižider i čuvajte za zimu.

Tags: , , , , ,