Kako spremiti posnu slavu – primer jelovnika

Kada domaćice spremaju mrsnu slavu, izbor recepata i jela je toliko raznovrstan, da svake godine mogu da dodaju neko novo jelo uz uobičajeni meni i ne razmišljaju previše šta će postaviti za slavsku trpezu. Ali kada dođe godina kada slava padne u sredu ili petak, i treba spremiti posnu slavu, tu se već malo zamisle i mnoge umeju da kažu da nije lako spremati posnu slavu. To jednostavno nije tačno, pa zato vam dajemo jedan jednostavan primer kako bi vaša posna trpeza mogla da izgleda.

Posni slavski kolač

Uoči slave, prema običaju, domaćica sprema slavski kolač sa svetom vodicom, a domaćin kolač sa žitom, vinom i svećom nosi u Crkvu da se kolač osvešta.

Slavski kolač, kao što znamo, domaćica treba da ukrasi raznim ukrasima od testa koji predstavljaju dobre želje domaćice za blagodet svoje porodice i tako kolač ukrašava sa slavskim pečatom, pravi krst preko kolača i dodaje ukrase: golubove, burence, knjigu, klas, grožđe.

Kako napraviti posni slavski kolač?
Kako napraviti posni slavski kolač?

Kako da napravite posni slavski kolač, pogledajte na našem sajtu:

http://saznajlako.com/2013/11/14/kako-napraviti-posni-slavski-kolac/

Žito

Slavko žito domaćica pravi od pšenice, oraha i šećera u prahu i njime se služe gosti odmah po dolasku kod domaćina u dom, pre nego što zauzmu svoja mesta za trpezom. Uz žito, poslužuje se i vino koje se sipa u jednu čašu i svaki gost koji dođe na slavu, posluži se sa malo žita i otpije gutljaj vina iz čaše.

slavsko zito recept

Potražite recept za slavsko žito na našem sajtu:

http://saznajlako.com/2014/10/17/kako-se-sprema-slavsko-zito/

Predjelo

Uloga predjela jeste da gostima otvori apetit. Predjelo treba da bude pre svega ukusno i lagano i treba ga spremiti dekorativno.

Najlakše i najbrže što možete da uradite jeste da operete listove zelene salate i prosušite ih krpom, pa listove poslažite na ovalne tanjire na kojima ćete služiti predjelo.

Na tu podlogu, ređajte jela koja ste spremili: pitu od pečuraka, pitu od krompira, posne rolate. Napravite posne mini ražnjiće:

Na čačkalicu nabodite jednu maslinu, kocku posnog sira i zrno grožđa.

korpice od susama

Na našem sajtu možete naći mnogo recepata za ukusna posna jela.

http://saznajlako.com/2014/10/25/posne-korpice-od-susama/

Još jedan dobar prilog pre glavnog jela, a to su riba i prebranac, možete spremiti toplo predjelo, punjene paprike. Možete pogledati i recept na našem sajtu, za paprike punjene tikvicama, blitvom i krompirom:

http://saznajlako.com/2014/06/21/veganski-recept-za-punjene-paprike/Glavno jelo

Za posnu slavu kao glavno jelo spremate ribu na sve načine, ako vaši gosti vole riblju čorbu, možete poslužiti prvo toplu riblju čorbu, zatim zapečeni prebranac i posnu sarmu (sprema se sa pirinčem i orasima ili se puni pasuljem, ali ako već imate prebranac, to je dovoljno pasulja) i na kraju, služite ribu: losos sa pomorandžom (moj omiljeni, sprema se zaista brzo i lako), pastrmku u foliji, oradu ili dimljenog šarana. Uz ribu obavezno morate imati dosta isečenog limuna.

Jednostavna priprema lososa sa pomorandžom (ovako me je moja mama naučila):

Veliki pleh za pečenje premažite sa maslinovim uljem, poređajte kotlete lososa po celoj tepsiji, posolite, pobiberite, na svaki komad lososa, stavite tanko isečen kolut pomorandže i malo timijana. Preko tepsije stavite aluminujumsku foliju (dobro je obrubite oko tepsije) i pecite 30 minuta. Pred kraj pečenja, uklonite foliju pa ostavite još 5 minuta da se uhvati korica.

Salate uz glavno jelo

Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata, a obavezno dodajte i lučenu papriku i turšiju.

Torte i kolači

rozen torta sa orasima

Najlepši i najslađi deo večeri – slatkiši. Izbor je zaista veliki. Baklavu sa orasima možete napraviti i dva dana ranije, pa dodajte posne torte:

http://saznajlako.com/2014/03/16/posna-rozen-torta-sa-orasima/

Ova je moja omiljena zato što se brzo spremi:

http://saznajlako.com/2013/12/16/posna-svarcvald-torta-bez-jaja/

Još jedna sjajna torta čiji recept možete naći na našem sajtu, a sprema se sa sojinim mlekom:

http://saznajlako.com/2012/10/17/posna-moskva-snit-torta/

Izbor pića

Uz ribu preporučujemo vam belo vino, ali obavezno je da imate i kvalitetno crno vino.

Slava vašeg sveca, poseban je dan u godini, pa zbog toga se potrudite da taj dan učinite zaista važnim, otmenim i svečanim. Sve što radite, radite s ljubavlju prema Bogu i vašem svecu, uz veliku zahvalnost za sve što imate da spremite. Spremite jela s ljubavlju i uz molitvu, jer to je najbolji začin svakom jelu. Dekorišite sto lepo, ako nemate novi stoljnak, stavite preko njega novi nadstolnjak i neka salvete budu u istoj boji sa njim. Dekorišite tanjire sa predjelom. Izaberite lep svećnjak za vašu slavsku sveću koja će krasiti vaš sto. Videćete kako će vam sve ići od ruke a gosti će to primetiti i sav vaš trud biće primećen. Srećna slava!

Tags: , , , , ,