Azijska piletina sa kikirikijem u soja sosu

Za sve ljubitelje azijske kuhinje imamo odličan recept! Ova specifična mešavina ukusa je izvrsna za povremenu promenu u uobičajenom jelovniku. Pored toga što se piletina sa kikirikijem u soja sosu priprema vrlo brzo i lako, verujem da će se vaši ukućani oduševiti njenim ukusom. Recept koji je pred vama je samo jedan od mnogih načina pripreme ovog jela i nadam se da će vam se dopasti.

Naravno, poželjno je da se azijska piletina sa kikirikijem u soja sosu priprema u specijalnom tiganju, takozvanom ” Vok ” – u, ali ukoliko nemate ovu posudu možete pripremati jelo i u običnom, malo dubljem tiganju.

piletina sa kikirikijem

Ukoliko vas zanima kako napraviti ovo jelo, biće neophodno da pripremite sledeće sastojke:

  • 500 gr pilećeg belog mesa
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2- 3 šargarepe
  • 2 sveže paprike
  • 100 gr kikirikija ( po mogućstvu neslanog )
  • 2 – 3 supene kašike brašna
  • 1,5 dl soja sosa

Kako se pravi azijska piletina sa kikirikijem u soja sosu?

Da napomenem na samom početku: poželjno je da belo meso ostavite kratko u zamrzivaču, kako biste ga lakše isekli na sitnije komade.

Imajte na umu da je recept koji je pred vama jedan od mnogih, pa ukoliko vam se nešto ne dopada ( poput, recimo načina sečenja ) uvek možete malo promeniti ovaj recept, odnosno dodati drugu vrstu povrća, poput recimo tikvica ili plavog patlidžana. Da bi i vaša piletina sa kikirikijem u soja sosu bila savršenog ukusa, valjalo bi da pratite navedeni recept korak po korak:

  1. Prvo iseckajte meso na sitnije kockice. Zatim ga uvaljajte u brašno, pa pospite sa malo soja sosa i ostavite da odstoji.
  2. Zatim crni luk, papriku i šargarepu iseckajte na kolutove ( ni previše debele ni previše tanke ).
  3. Zagrejte ulje, pa ubacite pripremljeni crni luk, pa dodajte malo vode i dinstajte kratko ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).
  4. Kada izdinstate luk tako da potpuno omekša, dodajte pripremljenu šargarepu i malo soja sosa, pa sve zajedno prodinstajte još par minuta. Nakon par minuta dodajte i papriku i sve zajedno dinstajte još koji minut.
  5. Zatim izvadite iz tiganja luk, šargarepu i papriku, pa ih stavite sa strane, a u tiganj sada ubavite pripremljeno meso. I njega kratko propržite sa obe strane, pa vratite povrće.
  6. Sad dodajte kikiriki, koji po želji možete prethodno i usitniti ili ga dodati u komadu. Izmešajte sve i dodajte preostalu količinu soja sosa.

Vrlo je važno da ne preterate u količini soja sosa, jer je ovaj sos izuzetno slan i jak, pa kada prvi put pripremate ovo jelo, preporučujem vam da dodajete malo po malo soja sosa. Baš iz tog razloga je najbolje da koristite neslani kikiriki i ni u kom slučaju nemojte dodavati so,jer ćete sigurno vaša piletina sa kikirikijem u soja sosu biti preslana.

Piletina sa kikirikijem u soja sosu se obično služi dok je još topla, a najčešće varivo uz koje se služi je kuvani pirinač, to jest riža i to bez dodatka ikakvih začina. Uzevši u obzir da je u našoj kuhinji krompir uobičajeno varivo, piletina sa kikirikijem u soja sosu se može služiti i samo uz baren, neslani krompir.

Tags: , , , ,