Gambori na buzaru sa palentom

Recept za gambore na buzaru

Recept koji smo pripremili za vas je vrlo jednostavan, a jedan je od mnogih načina kako se spremaju gambori na buzaru. Iako originalan recept za gambore koji možete pročitati u nastavku teksta podrazumeva da ih pripremate sa palentom, odnosno da ih služite uz palentu, imajte na umu da gambori na buzaru mogu biti posluženi i sa kuskusom ili sa pirinčem, a možda i sa salatom od blitve i krompira. Sve zavisi od vašeg ukusa i ukusa vaših ukućana.

Ukoliko vas zanima kako ih spremiti, pripremite sledeće sastojke:

  • 30 komada kozica
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 6 – 7 čena belog luka
  • 3 – 4 sveža paradajza srednje veličine ( ili 3 – 4 kašike pirea od paradajza )
  • 1 dl belog vina
  • 1 veza svežeg peršunovog lista ( po želji, može i osušen )
  • ulje ( poželjno maslinovo )
  • so
  • biber
  • vegeta
  • kari i drugi začini po ukusu
  • malo šećera

Gambori na buzaru sa palentom – kako ih spremiti?

  1. Priprema ovog fantastičnog jela je vrlo jednostavna. Najpre sitno iseckajte crni i beli luk, kao i peršunov list, ukoliko koristite svež. Takođe, ukoliko koristite svež paradajz i iseckajte na kockice, ali ga prethodno oljuštite.
  2. Zagrejte ulje, pa na umerenoj vatri kratko propržite pripremljen crni i beli luk.
  3. U prženi luk dodajte ili iseckan svež paradajz ili pire od paradaza, a odmah zatim i iseckan peršunov list. Ukoliko pripremate gambore na buzaru sa pireom od paradajza, ne zaboravite da dodate vrlo malo vode, kako biste ga razredili. Dodajte malo šećera i sve nalijte belim vinom, pa poklopite i ostavite na tišoj vatri da virucka oko 15 minuta, odnosno dok vino ne ispari.
  4. Nakon toga u sos dodajte pripremljene kozice i sve zajedno dinstajte još 10 – 15 minuta. Na kraju dodajte začine po ukusu.
  5. Pripremite palentu prema uputstvu sa pakovanja i služite uz tople gambore na buzaru. Po želji, pre služenja možete ih posuti peršunovim listom ( sitno ili krupno seckanim ) ili, pak ukrasiti sa par grančica svežeg peršuna.

Kakav uticaj morski plodovi imaju na zdravlje ? Dali smeju da se jedu u trudnoći ? Da li treba davati deci morske plodove ? Sve su to pitanja koja postavljaju mnogi. Međutim, možda samo malo treba razmisliti, pa će sve biti mnogo jasnije.

Ako znate da morski plodovi sadrže brojne minerale, vitamine, ulja i razne druge hranljive sastojke, onda će vam sve biti jasno. Preporučljivo je barem jednom u toku nedelje kao glavno jelo imati neku vrstu ribe, a to mogu biti i gambori na buzaru sa palentom ili pirinčem, ili pak, hobotnica, školjke i slično.

Međutim, ima jedna začkoljica : kozice, odnosno gambori pored toga što sadrže veliku količinu vitamina B12, koji je dokazan borac protiv najtežih oboljenja, sadrže i selen, jod i cink, ali se ne preporučuje često konzumiranje ovih namirnica onima koji imaju visok nivo holesterola. U tim slučajevima, treba biti naročito obazriv u konzumiranju ovih namirnica. Takođe, postoji još jedno stanje u kome treba biti naročito obazriv sa konzumiranjem gambora, a to je u trudnoći. Svakako bi valjalo da potražite savet od stručne osobe koja prati vašu trudnoću i koja je upoznata sa stanjem vašeg organizma, pa u skladu sa tim savetima bi valjalo i da postupate.

Tags: , , , , , , , , ,