Recept za wellness keks sa čokoladom i pomorandžom

Domaći wellness keks sa čokoladom i pomorandžom

Ukoliko želite da pripremite domaći wellness keks sa čokoladom i pomorandžom onda je ovaj recept baš za vas. Međutim, ne zaboravite da bez obzira da li konzumirate industrijski ili domaći wellness keks sa čokoladom i pomorandžom on svakako goji. Zato treba imati na umu da ovaj keks definitivno nije dobar izbor za mršavljenje, jer njegova nutritivna vrednost, kao i broj kalorija svakako pokazuju da konzumiranje ovog keksa goji.

Međutim, iako domaći wellness keks sa čokoladom i pomorandžom goji i njegove kalorije nisu zanemarljive, ukus mu je savršen. U ponudi industrijskih keksova postoji i wellness keks sa čokoladom i pomorandžom za dijabetičare, ali recept koji možete pročitati u nastavku teksta definitivno nije dobra opcija niti za dijabetičare niti za mršavljenje. Ako, ipak želite da pripremate ovaj keks, a da on bude za dijabetičare ili za mršavljenje, te da ne brinete da li ima mnogo kalorija ili ne i kakva je njegova nutritivna vrednost, onda je neophodno da zamenite namirnice koje goje i koristite one koje su namenjene dijabetičarima, odnosno za mršavljenje. Ali, to je već neki drugačiji recept za wellness keks sa čokoladom i pomorandžom.

Ukoliko vas zanima kako napraviti wellness keks sa čokoladom i pomorandžom pripremite sledeće sastojke:

  • 4 jaja
  • 200 gr kristal šećera
  • 600 gr mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 gr putera
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 1 pomorandža

Kako napraviti wellness keks sa čokoladom i pomorandžom ?

  1. Najpre izrendajte koru od jedne pomorandže na sitno rende.
  2. Unutite jaja, pa im dodajte kristal šećer i prašak za pecivo.
  3. Rastopite na pari puter i čokoladu za kuvanje, pa i to dodajte smesi sa jajima. Možete i jednostavno iseckati čokoladu za kuvanje na sitnije delove, a puter sjediniti mikserom sa ostalim sastojcima.
  4. Zatim dodajte izrendanu koru od pomorandže, pa testo zagustite brašnom. Vodite računa da je neophodno da brašno dodajete postepeno. Testo za wellness keks sa čokoladom i pomorandžom treba da bude ni previše tvrdo ni previše mekano, odnosno da se ne lepi za ruke, kako biste mogli lako da ga oblikujete.
  5. Pleh u kome ćete peći wellness keks sa čokoladom i pomorandžom obložite papirom za pečenje ili blago podmažite uljem.
  6. Odvajajte kuglicu po kuglicu testa, pa blago oblikujte keks, kao kada pripremate pljeskavice.
  7. Dobro zagrejte rernu, pa pecite wellness keks sa čokoladom i pomorandžom na temperaturi od oko 200 stepeni dok ne porumene.

Iako se wellness keks sa čokoladom i pomorandžom može služiti i dok je topao, čini se da je ipak ukusniji kada malo odstoji.

Tags: , , , , , , , , ,