Bečka šnicla od pilećeg mesa

Bečka šnicla je jedan od veoma rado viđenih jela u većini domaćinstava na našim prostorima. Iako je ovaj specijalitet iz Austrije, širom Evrope ljudi uživaju u njegovom ukusu. Većina je barem čula ili več zna kako se prave ove vrsne šnicle.

Dobra, stara znana bečka šnicla može da se sprema sa telećim ili svinjskim mesom. Pripremila sam vam jedan recept koji će nam otkriti kako se sprema bečka šnicla od pilećeg mesa. Nije ni malo komplikovana priprema, mogu je spremati i početnici u kulinarstvu.

Za ovo tradicionalno jelo iz Beča ne morate odvojiti ni mnogo vremena, a imaće te ručak zaista bogatog ukusa. Bečka šnicla je veoma zahvalna, jer ide izvrsno uz mnoge priloge, a najbolja je uz pire krompir ili neku sezonsku salaticu.

Sada je vreme da ljubitelji mesa i oni koji žele da se oprobaju u našoj avanturi zvanoj pravljenje bečkih šnicli, krenenu u jednu pustolovinu sa mnom. Krenućemo od potrebnih sastojaka za nju.becka snicla

Potrebne namirnice za pripremu

  • 600 g pilećeg filea
  • 2 jaja
  • kuhinjska so
  • meko brašno
  • mrvice hleba ili prezle
  • ulje

Priprema bečkih šnicli od pilećeg mesa

Pileći file isečemo prvo na šnicle. Ivice snicli možete da zasečete, ali nije neophodno. Zatim čemo te iste šnicle prekriti sa folijom ili kesom providnom i nežno ih izlupati kuhinjskim čekićem. O debljini vaših šnicli odlučujete sami. To već zavisi od toga ko kavkvo meso voli da jede, meni lično je lepše tanje, a inače neka uobičajna debljina šnicle je oko  6 mm.

Sa svih strana podjednako, dobro usolimo šniclu i ostavimo je da tako posoljena odstoji nekoliko minuta. Za to vreme možemo izupati jaja i umutiti ih viljuškom, ne mikserom nikako. Kada smo u jedan tanjir stavli brašno, a u drugi prezle, možemo da počnemo sa pohovanjem.

Prvo umočimo šniclu u jaja, zatim u jaja i na kraju u prezle, blago je protresemo i stavljamo je odmah na zagrejano ulje u tiganju. Ovakva priprema zahteva nešto više ulja ili masti. Šnicle se malo prže od tri do pet minuta nema potrebe duže, s tim da se podrazumeva da za to vreme viljuškom okrećete meso.

Nakon prženja trebalo bi bečke šnicle ostaviti malo na kuhinjskom ubrusu kako bi se oslobodili viška masti. Sada je naš bečki specijalitet spreman za posluživanje. Uživajte u njegovom ukusu i sigurna sam da ćete se ovom receptu često vraćati. Prijatno!

Tags: , , , , ,