Domaći jafa kolač sa pomorandžom

Danas sam pripremila jedan domaći recept za sve sladokusce, koji obožavaju ukus pomorandže. Najbolji je spoj čokolade i pomorandže, a još u kombinaciji sa ukusnim biskvitom, ishod je nepogrešiv. Ovaj kolač je veoma specifičnog ukusa, zavole ga čak i oni koji do tada nisu bili preveliki ljubitelji jafa keksa.

U našem domu ovaj kolač je rado viđen gost, i mališani ga baš često traže. Mada primetila sam da ni odrasli ne zastajkuju u toj ljubavi. Sve u svemu, pred nama je jafa kolač koji se pravi sa pomorandžom i to na jedan krajnje jednostavan način. Ne mora samo nepečen kolač biti jednostavan, ovo može napraviti i sam početnik i biti ponosan na svoje kulinarsko umeće.

Sada kad smo blizu da budemo sigurni da će svi voleti naš jafa kolač možemo da počnemo sa namirnicama koje su nam neophodne za njegovo pravljenje.jafa kolac

Za spremanje ove poslastice trebalo bi pripremiti

Za koricu:

  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike ulja
  • 24 kašike mleka
  • 24 kašike brašna
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo

Za fil će nam trebati:

  • 200 ml vode
  • 400 g šećera
  • 1 prethodno zaleđena, rendana pomorandža
  • 4 kašike džema

I za premazivanje potrebno je:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml mleka
  • 2 kašike ulja

Kako se pravi neodoljivi jafa kolač sa pomorandžom

Kada je priprema ovog odličnog kolača u pitanju počinjemo od pravljenja korice. Rernu ćemo uključiti da se zagreje na 200 stepeni dok mi sve pripremimo. Najpre odvojimo žumanca od belanaca. 4 belanaca umutimo mikserom, sve dok ne dobijemo penasto beli sneg od njih.

Nakon toga umućenim belancima dodajemo 24 kašike šećera, polako i postepeno, nikako od jednom. Zatim u sve to dodajemo 4 žumanca i mutimo mikserom dok ne dobijemo finu glatku smesu. Kada smo sigurni da se sve lepo sjedinilo ugasimo mikser i odložimo ga.

Dodajemo onda 24 kašike mleka, 24 kašike brašna, 24 kašike ulja, kao i jednu kesicu praška za pecivo. To sve dobro promešamo, ručno, bez miksera, dok se sve ne sjedini i ne dobijemo homogenu smesu.

Pripremimo pleh tako što ćemo u njega staviti papir za pečnje. U nejga nalijemo našu pripremljenu smesu i pečemo na 200 stepeni, oko 20 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne. Kada smo se uverili da je korica pečena, najbolje čačkalicom, izvadimo plah i ostavimo koricu u njemu da se dobro ohladi.

Za to vreme pripremićemo fil, a koricu ćemo prebaciti na poslužavnik kada skroz bude hladna. Fil pravimo tako što ćemo u šerpu sipati 400 g šećera i 200 ml vode, i na najjačoj vatri pustiti samo da provri, zatim smanjimo temperturu i ostavimo tako da vri narednih 7 minuta.

Dok to vri tih nekoliko minuta iskoristićemo da izrendamo pomorandžu, kao i da odvojimo iz tegle 4 kašike džema po vašem izboru, koji volite, ja sam koristila od kajsije. Nakon 7 minuta sklonimo sa vatre fil i ostavimo ga da se ohladi, toliko da bude mlak.

Kada se fil prohladi stavljamo ga ravnomerno preko preko korice, a potom dobro izravnamo nožem i ostavimo tako da odmori jedno 30 minuta. Za to vreme u jednu manju šerpu stavimo 50 ml mleka, 100 g čokolade i 2 kašike ulja da se lepo rastopi na maloj vatri, uz stalno mešanje.

Preko jafa kolača ravnomero je potrebno rasporediti rastopljenu čokoladu. Nakon toga jafa kolač je spreman, možete ga staviti u frižider mada i ne mora, ali uvek je ukusniji ako odstojimalo na hladnom. Pre posluživanje ukoliko volite, možete izrendati opet jednu zaleđenu pomorandžu.

Na meni je još samo da vam poželim da u slasti pojedete svoj dezert.

Tags: , , , , ,