Havana torta sa cimetom

Domaća Havana torta potiče iz Sarajeva, i malo je komplikovnija za pripremu, pa sam se odlučila da sa vama podelim recept koji će nam otkriti kako se pravi najbolja, ne pečena i vrlo jednostavna havana. Dok ovaj recept nije dospeo u moje ruke, ovaj dezert sam pravila na dosta teži način, a od sada spremam je samo ovako.

Ovo je takođe i lakša i brža varijanta spremanja ove torte, te je mogu spremati i početnici i oni koji nemaju vremena da odvoje sate praveći kolače. Osećaj je izvanredan kada na trpezu iznesete, nešto kremasto i toliko ukusno, a znate da se niste čak ni mnogo pomučili oko toga.

Mališani isto obožavaju ovaj slatkiš, a ni odrasli ne mogu da sakriju oduševljenje kad je probaju. Da biste što pre obradovali svoje ukućane jednom vrsnom tortom, da krenemo polako sa pripremom.Havana

Potrebni sastojci za pravljenje Havana torte sa cimetom

Za prvi fil će nam trebati:

  • 200 g napolitanki
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g prženih mlevenih lešnika

Za drugi fil potrebno je:

  • 200 g šećera
  • 1 l mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • ½ slatke pavlake
  • 3 kesice želatina u prahu

Kako napraviti brzu Havana tortu sa cimetom, lešnikom i orasima

Na početku ovog posla prvo ćemo u 1 l mleka da stavimo šećer i vanilin šećer i sve to ostavimo da provri.

Želatin je potrebno rastopiti u 1 dcl hladne vode i onda to dodati mleku. Sve to ostavimo da se kuva par minuta uz mešanje. Posle stvljanja želatina masa će biti malo ređa, tako i treba, da vas to ne buni.

Posle tih par minuta kuvanja dobili smo smesu koja još nije postala gusta, nalik je tečnom jogurtu. Ostavimo dobijenu smesu da se dobro ohladi izgusne narednih 3 sata.

Kada se prvi fil ohladio, u njega stavimo slatku pavlaku i mikserom sve to fino umutimo nekih 15 minuta. Primetićete da fil tek tada dobija željenu gustinu.

Naš sledeći zadatak je da pripremimo drugi fil koji nam je potreban kako bismo dobili ovu slasnu tortu. Mlevene orahe, cimet i mleveni lešnik pomešamo sa izmrvljenim napolitankama. I sada možemo slagati našu havanu. Red jednog fila, pa red drugog i opet red jednog fila, red drugog i sve tako ok nam ne nestane materijala.

Sada našu pripremljenju havanu potrebno je staviti u frižider u kalupu kako bi se fino stegla do posluživanja. Kada nam je torta spremna, umutimo šlag po uputstvu sa kesice i ukrasimo je tako što čemo je premazati celu. Ukoliko želite možete je ukrasiti i na drugačiji način, to već prepuštan vašoj mašti.

Nadam se da ste već isekli vašu tortu i da uživate u njenim ukusima. Morate priznati da je fantastičnog ukusa i mnogo laganije pripreme. Uživajte u vašoj Havana torti.

Tags: , , , , ,