Posna pašteta od tune

Jedna od mojih omiljenih posnih đakonija je upravo pašteta od tune, pa sam rešila da ovaj recept podelim sa vama. Svako voli kad zna šta jede i kad je to svojim rukama napravio. Upravo ova domaća posna pašteta pružiće vam sve to, uz pregršt zadovoljstva.

Pogodna je da se posluži i kao neko predjelo na slavama i drugim svečanostima, a isto tako idealna kao namaz na prepecen tost. Veoma bitna stavka u opisu ovog predjela jeste ta da je njena priprema krajnje jednostavna i traje svega  minuta, pa je mogu spremati i oni koji su u škripcu sa vremenom, kao i oni sa manje iskustva u kulinarstvu.

Ova lagana paštetica često je viđena na našoj trpezi u zimskim tanima. Ne morate celu potrošiti istog dana, jer ona može da stoji i u frižideru. Mislim da sam vam dovoljno rekla, kako bi vas ubedila da sada zajedno sa mnom napravite jednu posnu paštetu od tune bez jaja i bez majoneza.pasteta od tune

Potrebni sastojci za pripremu posne paštete od tune

  • 1 konzerva sardine u ulju
  • 1 konzerva tunjevine u ulju
  • sok od ½ limuna
  • 250 g posnog margarina za testo
  • malo soli i malo kiselih krastavčića po želji

Kako napraviti posnu paštetu od tune

Pre nego što počnemo sa pravljenjem naše paštete, potrebno je da posni margarin ostavimo na sobnoj temperaturi da odstoji neko vreme kako bi omekšao.

Dok čekamo margarin, možemo iskoristiti vreme da iz konzervi sa tunom i sardinama ocedimo ulje. Zatim omekšali posni margarin potrebno je penasto umutiti. Tunjevinu i sardinu sjedinimo i dodajemo je margarinu. Posolimo smesu koliko ko želi i dobro penasto umutimo uz konstantno dodavanje limunovog soka.

Kada smo dobili smesu zeljenje gustine, iseckamo sitno 2 do 3 krastavčića i dodajemo pripremljenoj pašteti. Ovaj korak sa krastavčićima nije neophodan, već po vašoj želji. Paštetu od tune stavimo u neki porculanski sud i ostavimo je u frižideru. Najukusnija je ukoliko odstoji jedan dan, a ukoliko ste ne strpljivi može se konzumirati i posle nekoliko sati.

Uživajte u ukusnom delu koje ste sami stvorili. Ovaj namaz idealan je za početak dobrok sumornog jutra ili pak završetak napornog dana. Kada god, ja vam želim da uživate u svakom zalogaju.