Posna sarma sa orasima i pečurkama

Uglavnom slave i neke druge svečanosti ne možemo zamisliti bez dobrih starih sarmi. U vreme posta ne moramo ih se odreći, samo ćemo ih spremiti na prugačiji način. Zato sam spremila recept koji će nam otkriti kako se pravi posna sarma sa orasima i pečurkama.

Priprema ovog posnog jela je jako jednostavna i onaj ko zna napraviti mrsne sarme, neće mu ni posne biti komplikovane. Vrede svakog truda, jer su zaista jako ukusne. Manje više poenta je umesto mesa koristiti pečurke i orahe.

Ljubitelji dobrog zalogaja sigurno će uživati u njima, a neki ih prave čak i kada nije vreme posta. One će našu posnu trpezu učiniti još veličanstvenijom, a ujedno će održati i duh srpske tradicije.

Nadam se da ste spremni da pripremimo ovaj posni specijalitet. U sledećim redovima objasnićemo koji sastojci su nam neophodni da bismo je napravili i kako.posna sarma

Potrebni sastojci za pripremu posnih sarmi

  • oko 20 listova kiselog kupusa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 500 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • vegeta
  • kuhinjska so
  • aleva paprika

Kako napraviti posne sarme sa orasima i pečurkama

Na početku prvo trebamo da iseckamo što sitnije crni luk, a zatim da ga prepržimo na maslinovom ulju.

Šargarepu ćemo onda izrendati i dodaćemo je luku kako bi se izdinstala. Na kraju dajemo iseckane šampinjone svemu tome i dinstamo još neko vreme. Nakon nekoliko minuta dodajemo vegetu, so i alevu papriku po ukusu, kao i mlevene orahe.

Nakon što fil skolnimo sa vatre, pustimo ga da se malo prohladi. Sada je vreme da punimo listove kiselog kkupusa napravljenim filom. Kako uvijemo sarmu, tako je ređamo u lonac u kojem ćemo je kuvati.

U lonac preko sarmi nalijemo vode i kuvamo nekih 90 minuta. Ukoliko ste ljubitelji možete u ovaj fil dodati i malo pirinča.

Prošlo je već dovoljno vremena i neodoljiv miris naše posne sarme širi se našom kuhinjom. Neću vas više zadržavati znam da ste nestrpljivi da je probate. Uživajte u obroku.

Tags: , , ,