Domaće kore za pitu

Kada sam tek počinjala da se oprobavam u kulinarskim poslovima testa su mi delovala najnedostižnije. Ukoliko vidim da se nešto sprema sa kvascem i da se razvlače kore obeshrabrim se. Sve je bilo tako dok nisam sama poželela da kupovne kore zamenim domaćim.

Domaće kore za pitu prave se sa jajima i veoma su jednostavne. Ovaj recept će nam detaljno opisati kako se prave domaće kore. Takođe daće nam odgovor i na pitanje kako razviti kore za pitu.

Ovo su osnovne pite koje kasnije možete koristiti u raznim kombinacijama. Kad savladate razvlačenje kora, najmanji problem će biti odlučiti se za neki odgovarajući nadev. Ovaj recept biće od velike koristi početnicima koji su željni znanja i veštine.

Hajde da sada prionimo na posao, koji videćete nije ni malo komplikovan i napravimo jednu pravu domaću pitu.domace kore2

Potrebni sastojci za pravljenje domaćih kora za pitu

  • 1 kg mekog belog brašna
  • 1 jaje
  • ½ l tople vode
  • malo soli

Kako naprviti fine domaće kore za različite vrste pita

Sada prvo obucite neku komotnu staru odeću jer ćete posle ovog biti brašnjavi i masni.

Brašno, koje je odstojalo malo na sobnoj temperaturi, stavimo u vanglu koja je srednje debljine, ne previše tanka. U sredini rukom naprvimo udubljenje u brašnu i u to udubljenje stavimo jaje i soli po ukusu.

Levom rukom sipamo vode, po malo ne odjednom, a desna ruka u tom trenutku mesi testo. Testo mesite isključivo rukama nikako kašikom ili varjačom.

Nastavimo tako dolivamo vodu i drugom rukom samo mesimo. Nakon dužeg mešanja trebalo bi da smo dobili dovoljno testa, da dobijemo tri jufke.

Sada više ne dolivamo vodu, već počinjemo da mesimo testo sa obe ruke. Primetićete da je oko testa u vangli ostalo još brašna, nemojte se otarasiti istog trebaće nam posle. Izvadimo testo i stavimo ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastavimo da mesimo još neko vreme. Kada testo prestane da bude lepljivo nema potrebe dodavati mu još brašna.

Formiramo tri jufke od dobijenog testa. Svaku ponaosob treba opet promesiti i ostaviti ih da odmore malo na sobnoj temperaturi 10 minuta. Posle tog vremena premesimo ih još jednom, zatim namažemo uljem i ostavimo ih da odstoje u toploj prostoriji još sat vremena.

Sledeći korak kad one odstoje je da ih razvučemo.

Kako razvući domaće kore za pitu

Radnu površinu na kojoj smo radili prekrijemo stolnjakom ili nekim starim čaršafom. Po sredini stolnjaka pospemo brašno, stavimo jufku, pobrašnimo je i oklagijom je razvučemo koliko god možemo. Što više razvučemo to bolje, ali od prilike trebalo bi da bude prečnika do 50 cm.

Ugrejemo na šporetu malo ulja ili masti. Dovoljno je da bude toplo do stepeni najviše. Tim toplim uljem poprskamo jufke i dobro ih razmažemo rukama po celoj površini razvučenog testa. Ovaj korak nikako nemojte preskočiti, jer je jako bitan da nam testo ne bi pucalo u daljem poslu.

Došli smo do najzanimljivijeg dela. Nauljimo ruke i vrtimo testo što jače možemo. Primetićete da je sada testo dosta veće i kada već počne da ima lik kore prevučemo je skroz preko stola na kome je opet neki stari stolnjak.domaće kore

Vaša domaća kora je spremna za filovanje, sada kada ste je razvukli preko celog stola i nadam se da ste zadovoljni i da kora nigde nije pukla.

Odlučite se za neki, vama omiljeni nadev i uživajte u pravljenju vaše omiljene domaće pite.

Tags: , , , , ,