Crnogorska Cicvara

Cicvara je staro tradicionalno jelo Crne gore. Iskreno tek sam ga skoro isprobala i bila oduševljena, pa sam rešila da sam vama podelim ovaj recept, koji će vam pokazati kako se pravi prava domaća crnogorska Cicvara.

Ona se sprema od kukuruznog brašna, kajmaka i sira. Veoma je ukusna i smatra se da je ona jelo namenjeno za doručak, mada se u principu može pripremati za bilo koji obrok. Priprema nije uopšte teška i mogu je pripremati i početnici i oni koji nemaju previše vremena.

Cicvara je u današnje vreme malo manje zastupljenija. Za zdravlje i nije baš preporučljiva, ukoliko treba lagano da se hranite, jer je veoma kalorična, ali kada je budete probali zaboravićete na sve. Ona je idealna za sportiste i decu u razvoju, kao i za ljude generalno koji su dosta fizički aktivni. Crnogorska Cicvara na izgled je slična kao kačamak, ali po meni i mojim ukućanima još ukusnija.cicvara

Potrebni sastojci da bi napravili crnogorsku Cicvaru

  • 500 g punomasnog sira, po mogućstvu polutvrdog
  • 2 dcl mleka
  • 2 dcl vode
  • kukuruznog brašna po potrebi
  • 200 g kajmaka starog
  • soli po ukusu

Kako se pravi domaća crnogorska Cicvara

U šerpu najpre sipamo vodu i mleko i stavimo da vatru da se zagreju. Za to vreme dobro izmrvimo sir i stavimo ga u vruće mleko i vodu da se kuvaju zajedno.Najbolje bi bilo koristiti stare sireve, jer će oni dati što bolji i jači ukus vašoj cicvari.

Nakon ključanja masi dodajemo kukuruzno brašno i mešamo sve vreme da nam se ne stvore grudvice. Kada dobijemo ujednačenu masu dodajemo i kajmak i kuvamo sve to još nekih 10 minuta, uz neprekidno mešanje.

Soli dodajete po ukusu. Probajte najbolje cicvaru i vidite koliko vam je slana. Ukoliko ste koristili jak sir ona će svakako biti slana, pa vi samo odlučite koliko soli joj je još potrebno da bi bila po vašem ukusu.

Eto cicvara je spremna, jednostavna je jako, morate priznati ali i veoma ukusna. Najbolje da je poslužite uz praziluk i kiselo mleko. Prijatan obrok vam želim.

Tags: , , , , , , , , ,