Marcipan sa orasima

Kada se uželite jednostavnih starinskih kolača ovo je pravi recept za vas. Marcipan je spremala moja baka kada sam ja bila mala, a verovatno će se dosta vas prisetiti svog detinjstva dok bude jeo ovaj ukusni kolač.

Izrada ove poslastice je jako jednostavna i pogodna je za pripremu i početnicima, jer ne zahteva nikakvu veštinu niti pred znanje. Ne oduzima ni mnogo vašeg vremena, jer je potrebno odvojiti svega 60 minuta kako biste uživali u svom marcipanu sa orasima.

Marcipan je jedna veoma zahvalna poslastica koju možete služiti i kao kolače, a njegova masa koristi se i za izradu mnogih torti. Mi je uglavnom konzumiramo kao kolače i zaista su neprkosoveni kada se naprave na ovaj moj način.

Hajde da sada zajedno pripremimo domaći marcipan od oraha i dokažem vam sve što sam vam do sad napisala.marcipan

Potrebni sastojci za pripremu marcipana sa orasima

  • 2,5 dcl vode
  • 900 g šećera
  • 500 g mlevenog keksa
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1 dcl ruma
  • 250 g putera

Za glazuru biće nam potrebni

  • 3 kašike ulja
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike mleka

Kako se pravi marcipan sa orasima

Šečer i puter stavimo u vodu i sve zajedno kuvamo na umerenoj vatri. Kuvamo ih tako sve dok ne vidimo da su se šećer i puter skroz istopili.

U drugoj posudi pomešamo mlevene orahe i mleveni keks. Pomešamo ih sa smesom od putera i šećera, ali voditi računa obavezno da kuvanu smesu pre toga malo prohladimo na sobnoj temperaturi. Sve to dobro promešamo da dobijemo homogenu smesu i onda joj dodajemo i rum.

Sada rukom uzmemo i lepo promesimo dobijenu masu. Kažem da je to najbolje raditi rukom jer je ova smesa dovoljno tvrda, ali i gusta.

Pripremimo pleh koji je potrebno premazati puterom i u njega prespemo dobijenu smesu. Lepo je poravnamo rukama. Da vam se ne bi masa lepila za ruke najbolje je da ih pre toga pokvasite mlakom vodom.

Sledeći zadatak koji nas čeka jeste da otopimo ulje, mleko i čokoladu na pari i prelijemo naš do sad već malo i prohlađen kolač.

Marcipanu je sada potreban poduži odmor u frižideru. Najbolje bi bilo da prenoći, ako ste ne strpljivi neka to bude barem 3 do 4 sata, kako bi se kolač lepo stegao i bio još ukusniji.

Sada kada je spreman za posluživanje lepo ga isecite na kocke i uživajte u svakom zalogaju. Videćete svaki sledeći zalogaj bolji je od prethodonog. Prijatno.

Tags: , , , , , , , , ,