Kavurma bez iznutrica

Kavurma je tradicionalno srpsko predjelo. Za pripremanje kavurme postoji razni načini, a ja sam se danas opredelila za recept moje prijateljice koji se pokazao kao jako dobar. Ona se priprema uglavnom od iznutrica i sa jajima, ali ovo je nešto drugačija varijanta.

Priprema ovog jela nije toliko komplikovana, ali opet spada u srednje zahtevna jela. Ipak je za njeno spremanje potrebno imati barem neko prethodno iskustvo u kuvanju. Potrebno je odvojiti i određeno vreme i trud da bismo dobili ovo srpsko tradicionalno jelo. Pravi se sa prazilukom što joj daje određenu aromu, kao i čvarci koji igraju važnu ulogu u njenom spremanju.

Moja deca ovakvu kavurmu jedu, jer je bez iznutrica i jako je ukusna. Ukoliko je vreme svinjokolja i veliki lonci i kazani su vam na dohvat ruke, hajde da prionimo na posao.kavurma

Potrebni sastojci za pravljenje kavurne bez iznutrica

  • 1 svinjska glava
  • 1 kg praziluka
  • 2 kg čvaraka dobro oceđenih
  • 1,5 kg junetine ili govedine
  • 300 g masti
  • 15 suvih pečenih paprika
  • kuhinjka so
  • mleveni biber
  • lovorov list

Kako se sprema kavurma bez iznutrica

U dovoljno velikoj šerpi stavimo svinjsku glavu i kuvamo je sve dok ne počne da se odvaja meso od kostiju. Mi uši inače ne kuvamo odstranimo ih pre početka, ali to je vaš izbor.

Kada je svinjska glava dovoljno kuvana, razdovijmo se na manje delove, pa onda odvajamo meso od kostiju. Svo meso iseckamo na male kockice veličine od prilike 3 x 3 cm.

Iseckano meso stavimo u kazan i dodajemo polako ostale sastojke. Prvo dodajemo čvarke, zatim mast, papriku, iseckan praziluk, mleveni biber, kuhinjska so, lovorov list. Junetinu ili govedinu, šta koristite isečemo na kockice, tako da budu iste veličine kao i iseckano meso sa svinjske glave i dodajemo i njega u kazan.

Sipamo vodu u kazan, tako da bude negde do pola. Ukoliko imate mogućnosti najbolje je napolju na smederevcu kuvati, najmanje tri sata uz obavezno neprestano mešanje. Vremenom tokom kuvanja masa će postajati sve kompaktnija.

Skuvanu kavurnu razlijemo u šerpe i preko nje stavljamo čistu mast, a zatim ih čuvamo na nekom hladnijem mestu. Kavurma je najukusnija kada dobro odstoji neki period.

Ona je hladno predjelo i idealna je recimo u kombinaciji sa turšijom, a može se i podgrejavati i preliti preko kačamaka. Sve u svemu pripremili ste jako ukusnu kavurmu i to bez svinjskih iznutrica. Prijatno.

Tags: , , , , , ,