Hurmašice sa orasima i čokoladom

Sočne i uvek dobro došle na našu trpezu su hurmašice sa orasima i čokoladom. Postoje razne varijante kako se pare ovi kolači, ali mojim ukućanima je ovaj metod omiljen, te sam odlučila da vam danas predstavim njihov recept.

Da biste naprvili ove jednostavne hurmašice ne morate da posedujete veliko iskustvo u kuhinji, a isto tako neće vam oduzeti ni mnogo vremena, sa obzirom koliko će vam zadovoljstva vratiti. Slasne i uvek u trendu hurmađice probuđuju maštu i većinu nas vraćaju u detinjstvo.

Ja sam saznala od jedne gospođe iz Bosne kako se pravi ova brza poslastica, te sam rešila da to podelim sa vama. Hajde zajedno da se zabavimo spremajući ove fenomenalne kolače.

Potrebni sastojci za pripremu hurmašica sa orasima i čokoladom

Za koru će nam trebat:

  • 2 jaja
  • 2 kašike milerama
  • 2 kašike šećera
  • 250 g maslaca
  • 500 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo

Za fil je potrebno pripremiti:

  • 40 g maslaca
  • 150 g mlevenih oraha
  • 120 g čokolade

Sastojci za preliv su:

  • 600 ml vode
  • 800 g kristal šećera

Kako napraviti hurmašice sa orasima i čokoladom

Prvo umutiti jaja sa istopljenim maslacem, mileramom i šećerom. u drugu posudu staviti brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano im pridružavati smesu sa jajima, koju smo prvo umutili. U početku možete mešati smesu varjačom, ali posle toga obavezno testo mesiti rukama. Brašno po malo dodavati, sve dok testo ne prestane da se lepi.

Kada smo pripremili testo, vreme je da pređemo na pripremu fila. Čokoladu i maslac potrebno je otopiti na pari ili u mikrotalasnoj rerni. U jednu posudu sipati mlevene orahe, pa u njih sipati otopljene namirnice.

Sada od pripremljenog testa potrebno je odvajati male komade, koji bi trebali biti veličine jedne mandarine. Pripremimo rende, jer na njemu moramo stanjiti testo kako bismo dobili pravi izgled hurmašice. Kada smo istanjili testo na rendi, punimo ga napravljenim filom. Nežno zatvorimo i malo valjamo hurmašicu preko rende. Tako radimo sve dok imamo testa i fila.

U pleh koji smo prethodno podmazali ređamo naše hurmašice, koje su sada spremne za pečenje. Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo hurmašice sve dok ne porumene. Vreme dok se one peku sikoristićemo da pripremimo preliv. Prokuvamo šećer i vodu, pa ih ostavimo još nekih 5 minuta da se kuvaju na nižoj temperaturi.

Nakon što su hurmašice dovoljno pečene, ostavimo ih desetak minuta da odmore na sobnoj temperaturi, pa ih prelijemo napravljenim prelivom. Hurmašice možete slobodno vratiti u toplu rernu i tu ih ostavite da se dobro ohlade i upiju što više slatke vode.

Kada se skroz ohlade staviti ih u frižider i služiti ih hladne.

Nadam se da ste uživali i da ćete tek uživati kada probate svojih ruku delo. Prijatno Vam želim.

Tags: , , , , , , ,