Kako se sprema riblja čorba

Mada ne spadam u ljude koji se bave ili uživaju u čarima ribolova, priznajem da mi je riblja čorba ejdno od omiljenijih jela. Imala sam sreće da gledam kako se sprema riblja čorba u prirodi i to od sveže upecane ribe, ali i kako se kuva riblja čorba za slavu. I činjenica je da njihov ukus ne može da se poredi sa čorbom koju pripremate, recimo za neki, da tako kažem običan ručak. A sve mi se čini da je razlog za to, prvo u svežoj ribi, ali i u količini. Jer svako jelo ima potpuno drugačiji ukus kada se priprema u manjoj ili većoj količini.

Pa da ne pametujem dalje, tek u nastavku teksta možete pročitati recept po kome ja spremam riblju čorbu. Da budem iskrena, ovaj recept je kombinacija dva recepta, pa sam ja napravila jedan recept, koji mi se učinio kao najpogodniji način za pripremu ovog sjajnog jela.

Ukoliko i vi želite da saznate kako se pravi riblja čorba pratite pažljivo recept koji smo pripremili za vas, korak po korak.

riblja corba

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 1 kg rečne ribe ( šaran, som, amur )
  • 200 gr kečige ( ona daje poseban ukus svakoj ribljoj čorbi )
  • 2 veće glavice crnog luga
  • 4 – 5 čena belog luka
  • 1 veza zeleni
  • peršunov list
  • ulje
  • brašno
  • aleva paprika
  • so
  • biber
  • vegeta

Kako se priprema riblja čorba?

Prvo što moram da napomenem jesu vrste ribe. Naime, da bi vaša riblja čorba imala što bolji ukusu, valjalo bi je pripremati od više vrsta kvalitetne rečne ribe. S tim da se kečiga obavezno preporučuje, jer daje poseban ukus čorbi.

Pored toga, recept koji možete pročitati u nastavku je način kako se pravi riblja čorba, ali sa zaprškom. Uzevši u obzir da danas mnogi izbegavaju zapršku, možete i vi. Riblja čorba se u tom slučaju priprema sa paradajz sokom, uz dodatak brašna razmućenog u vodi na kraju kuvanja, ukoliko ima potrebe.

A sada da pređemo na recept:

  1. Svu ribu od koje ćete kuvati čorbu, nakon čišćenja i pranjam naravno isecite na komade srednje veličine. Ovako pripremljene komade ribe kuvajte na jačoj vatri oko pola sata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, riba je kuvana i trebalo bi je skloniti sa ringle.
  2. Sada povadite komade ribe, s tim da sve glave pobacate. Ostale komade ostavite da se prohlade, kako biste ih mogli očistiti. Tečnost procedite, jer ćete njom nalivati čorbu.
  3. U međuvremenu, dok se riba kuva, vi pripremite ostale sastojke: crni i beli luk iseckajte na sitno, kao i peršunov list, a zelen očistite i izrendajte na krupno rende. U principu, možete zelen i iseckati na sitne kockice, ako vam se tak oviše dopada.
  4. Zagrejte malo ulja, pa kratko propržite iseckan crni i beli luk. Zatim dodajte malo brašna i aleve paprike i sve zajedno kratko propržite. Kako vam zaprška ne bi zagorela, brzo dadajte tečnosti, a odmah zatim i izrendanu zelen. Naravno, sve ovo radite na tišoj vatri.
  5. Sve zajedno dinstajte oko pola sata, dodajući malo po malo tečnosti u kojoj se kuvala riba. Ukoliko se dogodi da je ponestane, možete slobodno dodati i obične vode.
  6. Dok se čorba kuva, vi pažljivo očistite komade kuvane ribe.
  7. Potom usitnjenu kuvanu ribu sipajte u čorbu. Ostavite sve zajedno da virucka još 10 – ak minuta na tišoj vatri, pa začinite po ukusu i pospite sitno iseckanim peršunovim listom .
Tags: , , , , ,