Osvežavajuća Limun pita sa karamel prelivom

Miris i ukus limuna u kolačima, za mene je neprikosnoven, a verujem i za većinu sladokusaca. Baš za ljubitelje limuna pripremili smo jedan recept koji će nam otkriti kako se pravi starinska pita od limuna sa karamel prelivom. Svako se sigurno umori malo od modernih recepata i poželi da spremi nešto iz recimo stare požutele bakine sveske za recepte.

Limun pita je fina, neodiljiva i poprilično osvežavajuća. Kada je još spremimo u kombinaciji sa karamel prelivom postaje još ukusnija, jer joj on daje fantastičan kontrast, kako u ukusu, tako i u izgledu. Da bismo na našoj trpezi imali ovaj jednostavan i neodoljiv kolač, nije potrebno uopšte izdvojiti mnogo vremena, iako ćemo užitaka imati na pretek.

S obzirom na njenu jednostavnost, u pustolovinu pravljenja ove poslastice mogu se upustiti i oni koji nemaju baš mnogo iskustva u pravljenju kolača. A sada dragi ljubitelji limuna i vi koji to niste, a verovatno ćete postati već nakon prvog zalogaja ove sočne pite, mogli bismo početi sa pripremanjem namirnica kako bismo napravili našu limun pitu.limun pita

Potrebni sastojci za pripremu limun pite sa karamel prelivom

Za koru:

  • 220 g mekog brašna
  • 100 g putera
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za fil potrebno je:

  • 250 g šećera
  • 1 srednji limun
  • 2 jajeta manje veličine
  • 25 g gustina
  • pola čaše kisele pavlake

Za karamel preliv trebaće nam:

  • 250 g šećera
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema limun pite sa karamel prelivom

U jedan sud na početku ćemo sipati brašno i so, pa u dodajemo puter, koji je hladan iz frižidera i isečen prethodno na sitne kockice. Puter polako utrljavamo u brašno, kako bismo dobili smesu u kojoj preovlađuju mrvice.

U drugi sud umutimo jaja i prah šećer viljuškom, nikako mikserom i to dodajemo smesi sa brašnom. Od toga je potrebno napraviti glatko testo. Rukama fino od tog testa napravimo oblik diska i umotamo ga u kesu i ostavimo u frižideru da odmori jedno pola sata.

Za to vreme limun je potrebno dobro oprati, zatim ćemo mu samo odrstraniti vrhove i iseći ga na kolutove sa sve korom. Otarasićemo se limunovih koštica i zajedno sa 100 g šećera stavićemo ga u blender, kako bi ga dobro ispasirali. Ukoliko ne posedujete blender i mali secko može da obavi ovaj deo posla bez problema.

Prebacimo izmiksan limun sa šećerom u činiju, nakon čega ćemo im dodati šećer, pavlaku, gustin i jaja. Nakon toga sve te sastojke dobro izmešati kako bi se sve fino sjedinilo.

Naredni zadatak nam je da pripremimo testo za pečenje. Za to će nam trebati okrugli pleh prečnika od 25 cm. Ocepimo veći komad papira za pečenje. Preko papira ćemo razvaljati testo u krug. Podignemo onda taj papir za pečenje i prebacimo testo na pleh. Pošto će nam papir ostati sa gornje strane, rešićemo ga se, potrudićemo se da ivice testa priljubimo uz ivice pleha i ako imamo viška testa da ga odstranimo.

Testo za našu limun pitu pre pečenja izbockamo malo viljuškom, zatim ga stavljamo u rernu i pečemo ga na 175 stepeni, ne više od 15 minuta, zavisi od jačine rerne. Kada je testo polu pečeno, preko njega se sipa pripremljen fil od limuna i nastavlja se pečenje još 30 minuta. Kadalimun pita bude pečena ostavimo je na sobnoj temperaturi malo da se prohladi i za to vreme napravimo karamel peliv.

Karamel preliv pravi se tako što ćemo u jednu šerpu sipati slatku pavlaku i staviti je na vatru. Kuvamo je dok ne proključa i sklonimo je sa šporeta. U drugoj posudi koja je šira od prve, sipamo šećer i istopimo ga dok ne poprimi svetlo bron boju. Kod šećera je jako bitna stavka da se stalno meša kako ne bi zagoreo.

Sklonimo istopljeni šećer i lagano mu dodajemo toplu slatku pavlaku. Ovaj postupak radimo baš lagano, jer reakcija može biti burna. Znači polako dolivamo pavlaku sltaku uz stalno mešanje iz više puta i onda sve to zajedno vraćamo na vatru, dok se sav taj karamel ne otopi u slatkoj pavlaci. Procedimo karamel i ostavimo da se malo prohladi.

Kada se i limun pita prohladila i kada naš karamel preliv više nije vruć, ovaj dezert poslužićemo tako što ćemo limun pitu iseći na komade i preliti ga sa sočnim karamel sosom. Uživajte u ovoj slasnoj poslastici.

Tags: , , , , , , ,