Bezglutenski hleb od heljde

Danas ćemo govoriti o zdravijoj ishrani. Svi ste sigurno čuli, neki i jeli heljdin hleb. Pravljenje heljdinog hleba bazira se uglavnom na heljdinom brašnu, ali da bi bio potpun ukus meša se i pšenično brašno, što nekima ne odgovara iz mnogih razloga, napr. zbog posebne dijetske ishrane.

Za vas smo pripremili recept koji će nam predstaviti kako da napravimo hleb od heljde koji ne sadrži gluten. Da bismo umesili najbolji bezglutenski hleb ne moramo biti neki veliki kulinarski znalci, jer je smesa koju je potrebno napraviti veoma jednostavna za pripremu. Kada sam tek počinjala da spremam testa pravljenje hleba izgledalo mi je previše komplikovano, sve dok se nisam upustila u ovu pustolovinu.

Ko želi sa mnom da podeli moje iskustvo i uživa praveći za sebe i svoju porodicu nešto veoma zdravo i korisno za njihov organizam, može da mi se pridruži. Prvo da pripremimo sve potrebne namirnice za bezglutenski heljdin hleb.heljdin hleb

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 500 g heljdinog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 350 ml mlake vode
  • 2 jaja

Kako napraviti bezglutenski hleb od heljdinog brašna

Počećemo tako što ćemo prvo u vodu staviti kvasac i šećer, koji ćemo dobro promešati. Kada dobijemo ujednačenu smesu ostavimo je da odstoji nekih 10 minuta na sobnoj temperaturi, kako bi kvasac počeo da nadolazi.

U drugu činiju stavićemo dva jajeta i pridružićemo im ulje. Ulje i jaja mešamo sve dok i na tom mestu ne dobijemo homogenu masu. Znači, prestajemo sa mešanjem tek kada vidimo da smo dobili smesu koja je ujednačena i glatka.

Heljdino brašno zahteva svoju činiju. Sipamo ga zasebno i napravimo prstima jednu rupu na sredini i poslimo ga. U brašno sipamo smesu koju smo dobili od jaja, vode i sirćeta, kao i smesu od kvasca i šećera. Kada smo heljdinom brašnu dodali sve ostale sastojke sve to dobro promešamo, dobićemo jednu gustu smesu, jer mešamo dok se smesa ne bude teško odvajala od kašike.

Kalup u kojem ćemo peći hleb blago nauljimo i prespemo smesu koju smo napravili. Smesu je potrebno ravnomerno rasporediti po kalupu, zatim je prekrijemo alu folijom, pa čak i kesom jednom preko kako se se smesa za hleb dobro podigla.

Nakon toga, kada vidimo da je testo dovoljno nadošlo, Kalup stavljamo u rernu i pečemo naš bezglutenski hleb na temperaturi od 190 do 220 stepeni, nekih 25 do 30 minuta, u zavsnosti od jačine vaše rerne. Nakon toga naš hleb od heljde zamirisaće našim domom.

Ovaj hleb ne može mnogo dugo da stoji, rok mu je nekoliko dana kada ga držimo da sobnoj temperaturi, a takođe može se i zamrzavati u zamrzivaču. Eto dragi moji, uverili smo vas da nije teško napraviti hleb. Pri tom, ste napravili jedan zdrav hleb, koji ima veoma dobru strukturu. Moja preporuka je da ga koristite za tost i sendviče, jer je fenomenalan. Prijatno

Tags: , , , , ,