Kako napraviti posno predjelo ?

Kako napraviti posno predjelo?

Stiže nam sezona posnih slava. Želite da oduševite svoje goste nečim neobičnim. Mnogi smatraju da za spremanje posnih slava nema puno dobrih idea koje se mogu iskoristiti kada je spremanje slavskog ručka u pitanju, ali, varaju se.

Danas u ribarnnicama imate čitav niz posnih prerađevina, koje možete iskoristiti za svoju slavsku trpezu. Mnoge su interesantih obika i vrlo ukusne, pa uz malo mašte možete i oduševiti svoje goste. Ukoliko nemate puno idea, možda možemo da vam pomognemo sa nekim predlozima. Naravno, naši predlozi se odnose i na druge svečanosti, kada se služi posni ručak, na primer Mladenci, Badnji dan, Veliki petak, Krstovdan i slično.

Najbolja stvar kod posnog predjela je to što može dobro izgledati i sa samo par priloga, ne morate ga pretrpavati raznim đakonijama.

RIBLJI ŠTAPIĆI, ŠTAPIĆI OD LIGNJE I RIBLJE PLJESKAVICE

Na predjelo se najčešće stavljaju riblji štapići ili štapići od lignje. Iako su štapići od lignje skuplji za nekih sto dinara, na dvadeset gostiju, trebaće vam svega nekih dva kilograma, tako da nećete izgubiti mnogo. Što se tiče ribljih pljeskavica, ukoliko se odlučite da ih stavite na predjelo, možete ih seći i na pola, jer su nekada prevelike ( u zavisnosti od proizvođača ).

Riblji štapići se najčešće stavljaju na posno predjelo
Riblji štapići se najčešće stavljaju na posno predjelo

LIGNJA KOLUTIĆI I ŠTAPIĆI OD KRABE

Mnogi ljudi i ne znaju kakve sve prerađevine postoje, tako da se obično iznenade kada im u ribarnicama ponude na primer lignja kolutiće. U pitanju su okrugle, žute prerađevine, finog ukusa. Kao i kod štapića i pljeskavica, potrebno je ispržiti ih, pa ih potom garnirati. Nemojte se opterećivati da ih pržite pred ručak, dovoljno je da sve sastojke za predjelo ispržite, na primer, dan pred slavu, jer im ništa ne fali ni kada su ohlađeni. Kada je reč o kraba štapićima, oni nemaju neki specifičan ukus, ali lepo izgledaju kao dodatak predjelu. Ipak, pošto sadrže belance u prahu, vodi se polemika da li ih treba spremati za posan obrok.

POSNI KAČKAVALJ

Posni kačkavalj možda nema neki poseban ukus, ali je danas, često dodatak posnom predjelu. Teško se seče i često se raspada, pa ga secite na manje parčiće.

DEKORACIJA PREDJELA

Za dekoraciju, možete koristiti standardne ruže od šargarepa, rotkvice i ostale dodatke koje stavljate i na mrsna predjela. S obzirom da na vašem posnom predjelu dominiraju ukusi ribe i plodovi mora, ovo je idealna prilika da na predjelo ubacite limun kao dekoraciju, a i pomorandža može da posluži kao dodatni dekorativni element.

ŠTA JOŠ DODATI U PREDJELO

Ukoliko imate vremena i volje, možete i sami da napravite nešto za svoje predjelo. Ono što veliki broj domaćica voli da doda za svoju posnu slavu su šampinjoni punjeni tunjevinom. Recept za ove šampinjone možete naći ovde:

http://saznajlako.com/2013/11/14/kako-napraviti-punjene-sampinjone/

Ukoliko više volite domaću hranu, umesto kupovnih ribljih pljeskavica, možete napraviti i svoje domaće. Postoji na stotine recepata koji vam mogu poslužiti, a naš predlog ribljih pljeskavica pročitajte ovde:

http://saznajlako.com/2013/11/14/posne-pljeskavice-od-oslica/

PREDLOG ZA GARNIRANJE POSNOG PREDJELA

Kako napraviti posno predjelo ?
Kako napraviti posno predjelo ?
Tags: , , , , ,