Francuski krompir

francuski krompir

Recept za spremanja krompira na francuski način

Krompir je povrće koje se vrlo često nalazi na srpskoj trpezi, a zašto su ovaj recept nazvali Francuski krompir, nije mi baš najjasnije, zato što sadrži „sremske kobasice“. Meni izgleda kao da su ga pripremali Lala i Sosa, pa su komšijama hteli da serviraju nešto iz Francuske i rekli im da se jelo zove “Francuski krompir”. Sviđa mi se zato što je prikladan za one dane kada više nemate ideja šta da spremite, ili nemate dovoljno vremena za pripremu brzog ručka. Hranljiv je, ukusan i sprema se brzo i lako. Jelo je sveopšte poznato.
Potrebni sastojci:

  • 1,5 kg krompira
  • 4 jaja
  • 1 par sremskih kobasica
  • 1 čaša pavlake
  • 2 dl mleka
  • prezle, malo ulja, soli po ukusu i 2-3 lista putera

Način pripreme:

  1. Prvo je potrebno da skuvate krompir zajedno sa korom, pa kada je gotov, ostavite da se malo ohladi, pa ga oljuštite. Dok se krompir kuva, kuvajte i jaja. Oljuštite ih. Isecite i krompir i jaja i kobasicu na krugove. Vatrostalnu činiju premažite uljem i pospite mrvicama.
  2. Sada slažite: red krompira, red jaja, red kobasica, pa drugi red opet, red krompira, red jaja, red kobasica, i treći red završite samo sa krompirom.
  3. U jednu činiju sipajte pavlaku i dodajte jedno jaje i mleko. Izmućkajte viljuškom dobro, pa smesu posolite i prelijte preko krompira (kao kada pravite musaku).
  4. Odozgo pospite prezlama i stavite listiće maslaca.
  5. Pecite u rerni oko sat vremena, ili dok tečnost ne ispari, i odozgo se uhvati zlatna korica.
  6. Uz francuski krompir možete poslužiti sezonsku salatu.

Prijatno!

Tags: , , , ,