Prava “seljačka” proja

Kao što Italijani imaju picu, Meksikanci i Španci tortilje, što bi rekao naš narod ” i mi konja za trku imamo “. Možda niste znali, ali svi današnji specijaliteti koji se rado pripremaju u gotovo svim državama sveta, kao i naša domaća proja, poznata i kao seljačka proja, nastali su iz nemaštine tadašnjih ljudi. To sigurno zvuči neverovatno, uzevši u obzir da su to danas svetski poznati i priznati specijaliteti.

Međutim, pica i tortilje se i danas vrl orado prave, i to u gotovo svim zemljama sveta, dok se to za proju ne može reći. Pa čak se ne bi moglo reći da se i kod nas pravi u tolikoj meri. Da se ne bismo ponavljali, jer svugde možete pročitati razliku između proje i projare, mada verujem da ste do sada shvatili da mnogi od nas zapravo greše u nazivu, ipak nećemo govoriti o tome.

Naša tema, ovom prilikom je kako napraviti ovaj starinski specijatite srpske kuhinje koji su naše bake uvek rado pripremale, a najčešće zimi uz svadbarski kupus, podvarak ili, jednostavno za doručak kada ne stignu da umese domaći hleb, za koji treba više vremena.

Recept za pripremu ovog specijaliteta je vrlo jednostavan, međutim svaki kraj naše zemlje ima svoj recept, koji uvek ima neki sastav drugačiji od onog koga smatraju izvornim receptom.

seljacka proja

Zato sam odlučila da sa vama podelim recept moje bake, koja je rodom iz srca Šumadije. Ne znam da li će vam se dopasti li ne, ali ovo je recept po kome i ja spremam proju svojoj deci i nisam primetila da se neko od njih žali. Ali, ono što smatram osnovnim da bi ova domaća, da tako kažem obična, to jest seljačka proja bila ukusna, jeste što svaki put kada je pripremam prizovem u sećanje mirise koji su obeležili moje detinjstvo. I uopšte nije toliko bitan recept, ako mene pitate, jer nekada je pripremam premam sa mašću, nekada sa uljem, nekada dodam više, nekada manje brašna, ali ljubav uložim svaki put, tako da moja proja uopšte nije obična proja.

Od sastojaka će vam biti potrebno samo: krupno mleveno kukuruzno brašno, so, domaća svinjska mast ( a u nedostatku, može i ulje ), kisela voda ( ili prašak za pecivo i obična voda ).

Kako se pravi domaća prava proja?

Kada se uzme u obzir da je takozvana seljačka proja bila sastavni deo svake srpske trpeze, onda je nekako za očekivati da se priprema jednostavno.

Što se mera tiče, postoje one osnovne, ali mislim da svaka domaćica zna otprilike. Naime osnovna mera je 500 gr kukuruznog brašna, 250 ml kisele vode i 2 – 3 supene kašike ulja.

Jednostavno pomešajte sve sastojke dok ne dobijete žitku smesu, zatim je prelijte u podmazanu posudu za pečenje i pecite dok ne porumeni.

Naravno, ukoliko nemate svinjsku mast, možete dodati oko 100 ml ulja. A, ukoliko pak nemate kisele vode, vaša proja će biti savršenog ukusa i ukoliko dodate samo 250 ml obične vod u koju ste razmutili pola kesice praška za pecivo.

Naravno, ako želite da unesete duh novijih vremena, vaša proja ne mora biti obična uopše, a još manje seljačka. Možete je, recimo posuti susamom ili makom pre pečenja.

Tags: , , , , , ,