Domaći sok od malina

Recept za spremanje soka od malina

Jedan od najlepših i najukusnijih sokova koji se ostavljaju za zimu je domaći sok od malina, bilo da ga ostavljate kao sirup, bilo kao gusti ili bistri sok. Takođe je dokazano da je domaći sok od malina izuzetno koristan za konzumiranje u trudnoći, a koristan je i za zdravlje uopšte.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta svakako je jedan od mnogih, pa je vrlo moguće da ga već znate. Za njega smo se odlučili, jer je isproban i dokazano vrlo lagan za spremanje, a uz to je bez konzervansa. Sok od maline je takav kakav jeste, ni gust ni bistar, da ne bi bilo zabune. zapravo, možete ga pripremiti bistrijeg, jednostavno tako što ćete nekoliko puta procediti kroz što gušću cediljku.

Ako vam se ne dopada ovakva vrsta pripreme, možete napraviti i domaći sirup od malina, takođe bez konzervansa. Međutim, to je ipak, ako tako mogu da kažem lošija varijnata, jer se za pripremanje domaćeg sirupa od malina koristi mnogo više šećera, nego za pripremanje gustog ili bistrog soka.

sok od malina

Za spremanje domaćeg soka od malina biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg malina
  • 3,5 kg šećera
  • 2 – 3 kesice limuntusa

Kako se sprema prirodni sok od malina bez konzervansa?

  1. U principu, kod pripreme domaćeg soka od malina bez konzervansa se stavlja oko 700 gr šećera i oko 1/2 kesice limuntusa na svaki kilogram voća. Prvo operite maline, dobro ocedite, pa pospite šećerom i limuntusom. Tako pripremljene maline ostavite u prekrivenoj šerpi da prenoće.
  2. Sutradan ih kuvajte na tišoj vatri, dok ne proključaju. Potom ih sklonite sa ringle i ostaviti da se ohlade.
  3. Kada se ohlade, izgnječite ih i procedite kroz gazu ili cediljku.
  4. Sok koji ste dobili je potrebno zatim kuvati na tihoj vatri, dok ne proključa.
  5. U međuvremenu sterilišite flaše, pa pripremljen sok sipajte u vrele flaše i ostavite ih da se postepeno hlade. Kada se potpuno ohlade, odložite ih na hladno mesto.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,