Ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza

Ono što je za Turke meze, za Grke čuvena Grčka salata, za Japance suši, to je za Srbe domaći ajvar. Obično se za ajvar kaže da je salata. Mada, bilo u koju kategoriju jela da ga svrstate, činjenica je da zimnica nije zimnica ako ne sadrži i domaći ajvar od pečenih paprika.

Većina domaćica u našoj zemlji sprema, da tako kažem običan ajvar od pečenih paprika. Ali to je samo osnovni recept. Kao i za mnoga druga jela, postoje brojni načini pripreme, ali i brojne namirnice koje se dodaju kako bi se poboljšao ukus ajvara. Mada mi baš i nije jasno šta ima da se menja kad je recept za ajvar od pečenih paprika jednostavno savršen, ali nije ni važno, jer se o ukusima ne treba raspravljati. Tek, neko se dosetio da doda recimo plavi patlidžan, pa je onda to jelo nazvano pindžur. Postoje opet domaćice koje spremaju ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza. E, to je već specijalitet i odnedavno je postao obavezan sastojak zimnice koju ja spremam. Ovako pripremljen ajvar se posebno dopada mojoj deci, pretpostavljam da je to zbog njegovog blagog ukusa, koji se postiže dodavanje crvenog paradajza. Tako da je, od nedavno za moje ukućane, ovo najbolji domaći ajvar, a mogu vam reći da i recept nije naročito komplikovan.

Pa sad, ako i vi želite malo da promenite i da vaša zimnica bude bogatija za još jedan domaći specijalitet, predlažem vam svakako da probate ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza.

 Potrebni sastojci:

  • 50 komada crvenih paprika
  • 5 kg crvenog paradajza
  • 50 gr šećera
  • 100 ml vinskog sirćeta
  • 150 ml ulja
  • 1 kafena kašičica esencije
  • so po ukusu

Kako se pravi najbolji domaći ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza?

Ono što je posebno dobro kada pripremate domaći ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza jeste što se i paradajz i paprika peku u rerni. Baš iz tog razloga mogu da kažem da je ovo najbolji domaći ajvar, koji sam pravila do sada. Prvo zato što je recept za njegovu pripremu vrlo jednostavan, a drugo zato što nema nikakvog mirisa u kući niti zaprljanig šporeta, uzevši u obzir da se i paradajz i paprike peku u rerni.

Da biste i vi pripremili ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza, potrebno je samo da pratite uputsva kao što je navedeno u nastavku teksta, a uverićete se i sami da je recept izuzetno jednostavan.

  1. Dakle, operite i paprike i paradjz i dobro ih osušite. Zatim poređajte prvo paprike u pleh, pa ih ispecite u rerni. Zatim to isto uradite i sa crvenim paradajzom.S tim što njega treba prvo da očistite od peteljki. Predlažem vam da pleh u kome ćete peći povrće obavezno obložite papirom za pečenje, kako biste uptedeli vreme i trud oko ribanja.
  2. Kada ispečete paprike, oljuštite ih i ostavite da se ocede. A paradajz koji ste ispekli u rerni i izmeljite na mašini za meso.
  3. Za ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza osnovni recept kaže da je najbolji kada se paprike iscepkaju, mada moram da vam priznam da se meni mnogo više dopada kada i njih sameljem. Izbor je apsolutno na vama. Dakle iscepkajte ili izmeljite pečene paprike.
  4. Pripremljenu papriku ( bilo samlevenu, bilo iscepkanu ) sada stavite u veću šerpu, pa na umerenoj ringli pržite, uz često mešanje. Nakon 10 – ak minuta prženja, dodajte ulje. Ukoliko vam se učini da nije dovoljna količina ulja, slobodno dodajte još, ali ne preterujte, kako vaš ajvar od pečenih paprika i crvenog paradajza ne bi bio previše mastan.
  5. Zatim dodajte mleveni paradjz i sve ostale sastojke. Posolite po ukusu.
  6. U međuvremenu sterilišite tegle.
  7. Ovako pripremljen domaći ajvar od pečenih paprika i crvenog paradjza, dok je još vruć sipajte u zagrejane tegle, povežite celofanom i odložite na tamno mesto.
Tags: , , , , , , ,