Domaći sok od paradajza

Da li ste znali da je paradajz, koga svi obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani, te od njega pripremamo i sok za zimnicu, zapravo u bliskom srodstvu sa biljkama poput: duvana, krompira, paprike i patlidžana, ali i takozvanim velebiljem, koje se smatra otrovnim?

Kako se smatra, paradajz vodi poreklo iz Južne Amerike, a prema istraživanjima ova biljka je potekla od jedne biljne vrste koja je uspevala na planinama u dalekom Peruu. Mada se ni danas ne zna tačno kada je paradajz postao kultivisana biljka, ali se sa sigurnošću može reći da se, u većoj ili manjoj meri gaji u gotovo svim državama sveta.

Poznato je, međutim da prvi zapisi o ovom ” rajskom povrću “, kako ga nazivaj, potiče iz 1544. godine, barem na evropslom tlu. Iako postoji verovanje da je paradajz, zapravo otkriven mnogo godina ranije i da je za njegovo otkrivanje zaslužan Kristifor Kolumbo. Zapis iz 1544. godine je načinio jedan italijanski lekar, koji je tom prilikom paradajz nazvao ” pomo d’oro “, a u značenju ” zlatna jabuka “. I danas se ta reč koristi u italijanskom jeziku za označavanje ovog dragocenog povrća.

Pored toga što se paradajz konzumira u svežem stanju, vrlo često, abrem na području naše zemlje se ostavlja i domaći sok od paradajza za zimu. A njegova lekovitost je dokazana u mnogo slučajeva.

Za šta je dobar sok od paradajza?

Ako znate da je sok od paradajza izuzetno bogat lipokenom, koji je odlična zaštita od raznih oboljenja, poput: arteroskleroze i infarkta srca, te povoljno utiče na zdravlje u celini, onda je sasvim jasno zbog čega je njegova lekovitost dokazana i zbog čega je neohodno piti sok od paradajza. Tome treba dodati i podatak da se u paradajzu nalazi visoka koncentracija vitamina B, C i K, te mineralne soli kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i natrijuma i zavidan nivo gvožđa.

Prema dosadašnjim istraživanjima, sok od paradajza je odlično sredstvo za čišćenje organizma, te vraća snagu i okrepljuje telo. Smatra se da je paradajz, te sok od paradajza bez konzervansa koji se ostavlja za zimnicu odlično sredstvo koje štiti organizam od preuranjenog starenja, kao i bolesti mokraćnih puteva, te kašlja i oboljenja pluća.

Sok od paradajza se posebno preporučuje srčanim blesnicima i dijabetičarima. Srčani bolesnici bi trebalo da ga piju zbog visokog nivoa kalijuma. A uz to domaći sok od paradajza smanjuje mogućnost taloženja lošeg holesterola na krvnim sudovima. Što se odoba obolelih od dijabetesa tiče, za njih je preporučljivo da koriste domaći sok od paradajza jer pospešuje rad pankreasa i poboljšava ga, a podstiče i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Uz sve navedeno, sok od paradajza, to jest domaći svež paradajz povoljno utiče na rad jetre i žuči, ali i na anemiju, te psopešuje rad čitavog organizma.

Kako se preporučuje, ukoliko se domaći sok od paradajza koristi kao lek, onda je potrebno svakog dana piti najmalnje jednu čašu od 2 decilitra ovog soka, po mogućstvu sveže isceđenog.

Bilo da se koristi kao lek ili ne, svež paradajz, te domaći sok od paradajza koji se ostavlja za zimnicu je izuzetno koristan za organizam, jer je njegova lekovitost dokazana.

Što se pripreme tiče, postoji mnogo različiti načina kako se pravi domaći sok od paradajza, a u nastavku našeg teksta možete pročitati recept koji je jedan od mnogih načina pripreme, a uz to reč je o pripremi ovog soka bez konzervansa, to jest na potpuno prirodan način.

Kako napraviti domaći sok od paradajza za zimu?

U principu, verovali ili ne vrlo lako je spremiti domaći sok od paradajza bez konzervansa za zimu. Znam da postoje mnoge domaćice koje kupuju već izmleven paradajz, pa ga sam oskuvaju. Da bduem iskrena, ja ipak nisam pristalica takvog načina spremanja za zimu, na prvom mestu zato što ne znate u kakvim uslovima je ceđen taj sok od paradajza, a tu na prvom mestu mislim na higijenske uslove. Ali, naravno izbor je vaš.

U svakom slučaju, ukoliko imate sokovnik, mnogo je lakše da pripremite domaći sok od paradajza za zimu bez konzervansa. Recept koji možete pročitati u nastavku našeg teksta je dat za količinu od 10 kilograma paradajza, a vi možete povećavati ili smanjivati količinu u skladu sa vašim potrebama, uzevši u obzir da vam od sastojaka treba samo paradajz, so ( po ukusu ) i malo ulja. Mada, ja malo modifikujem svaki recept, pa tako i ovaj. Obično uz paradajz izmeljem i 2 veze peršuna i 2 veze celera, a u polovinu količine dodam i izmlevene 2 – 3 ljute paprike.

Dakle, kako se pravi domaći sok od paradajza bez konzervansa? Jednostavno, operite paradajz, očistite ga od peteljke, pa izmeljite u sokovniku. Ukoliko nemate sokovnik, onda bi trebalo da ga izmeljete u mašini za mlevenje mesa, ali je preporučljivo prethodno i da ga oljuštite. Paradjz ćete najlakše oljuštiti ukoliko ga kratko potopite u vrelu, a zatim u hladnu vodu.

Kada izmeljete sav paradjz, sipajte ga u veću šerpu i uključite ringlu na srednju jačinu ( ukoliko imate, recimo 9 podeoka, domaći sok od paradajza bez konzervansa bi trebalo da pustite da proključa na 4 ), a kada proključa smanjite još malo i ostavite da virucka, sve dok ne ispari tečnost. Domaći sok od paradajza bez konzervansa koji pripremate za zimnicu bi bil odobro da se kuva 60 ‘ 90 minuta od trenutka kada provri. Na kraju kuvanja posolite po ukusu.

U međuvremenu sterilišite flaše u rerni. Kada je sok od paradajza kuvan sipajte ga u pripremljene vrele flaše, pa sipajte malo ulja. Najbolje je da to bude maslinovo ulje, ukoliko želite da njegova lekovitost dođe do punog izražaja.

Zatim flaše dobro zatvorite, pa ih prekrijte ćebetom, jer je važno da se domaći sok od paradajza bez konzervansa polako hladi, to jest da ostane što duže topa, te da se prirodno ohladi.

Kada se flaše potpuno ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto za zimu.

Tags: , , , , , , , , , ,