Ajvar od zelenog paradajza i crvenih paprika

Iz nekog, meni doduše ne tako poznatog razloga, mnoge domaćice izbegavaju zeleni paradjz. To jets, mahom ga samo stavljaju u turšiji i ništa više. Da budem iskrena, moja zimnica obiluje specijalitetima u koje se dodaje i ovo, bez razloga zapostavljeno povrće. A od kada mi je prijateljica dala recept za ajvar od zelenog paradajza, gotovo da više i ne spremam ajvar na klasičan način, to jest onaj prženi od srvenih paprika.

Nije mi želja da vas ubeđujem da i vaša zimnica treba da sadrži ovaj ajvar od zelenog paradajza, već vam jednostavno predlažem da pokušate ove godine da ga napravite. pa ćete se i sami uveriti kako se pravi vrlo jednostavno. Prosto svo povrće zajedno se skuva, te nema onog ” mučenja ” gde da ispečete toliko paprika, koje zatim treba da oljuštite, pa očistite. Sastojci za ovaj ajvar se jednostavno kuvaju, zatim ispasiraju ili, po želji izmelju u mašini za meso ( mada nema potrebe za tim ) i na kraju ih sve zajedno pržite. Tako dobijete za tili čas savršen specijalitet. Naravno, ukoliko ste ljubitelj pikantnog ukusa, možete u ajvar od zelenog paradajza i srvenih paprika dodati i nekoliko ljutih paprika, koje će se savršeno uklopiti uz ukus belog luka, koji se takođe dodaje ovom specijalitetu.

Pa, da pređemo na recept. Ukoliko želite da pripremite ajvar od zelenog paradajza i srvenih paprika, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg zelenog paradajza
  • 20 – ak komada crvenih paprika
  • 7 – 8 čena belog luka
  • 300 – 400 gr crnog luka ( najbolje crvenog luka )
  • oko 2 dl ulja
  • so

Kako se pravi prženi ajvar od zelenog paradajza?

  1. Povrće operite i očistite, pa iseckajte na sitnije komade. Takođe i beli luk iseckajte na sitne kockice, iako ćete njega tek kasnije ubaciti u ajvar od zelenog paradajza i crvenih paprika.
  2. U šerpu u koju ste stavili zeleni paradajz, paprike i crni luk dodajte malo vode i malo ulja, pa dinstajte na tišoj vatri, dok povrće ne omekša. U principu, najsporije se kuva zeleni paradajz, pa je najbolje da uvek njega probate da li je omekšao ili ne.
  3. Kada povrće omekša, ocedite ga od vode i ispasirajte ili izmikasjte u blenderu. Možete ga i samleti u mašini za mlevenje mesa, ali mislim da nema potrebe za tim, posebmo ukoliko ste ga dobro usitnili.
  4. Sada prebacite usitnjeno povrće u šerpu u kojoj ćete pržiti ajvar od zelenog paradajza i crvenih paprika i dodajte ulje, sitno iseckan beli luk . Ajvar pržite sve dok ne postane dovoljno gust ( kada mi je objašnjavala prijateljica od koje sam dobila recept za ajvar od zelenog paradajza i crvenih paprika, rekla mi je da treba da bude gust kao pekmez koji smo jele kao male ).
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa u pripremljene tegle sipajte još vruć ajvar i osmah ih, tako otvorene ” zapecite ” u zagrejanoj rerni. To jest, u blago zagrejanu rernu poređajte tegle i ostavite ih dok se ne uhvati korica na ajvaru. Zatim ostavite ajvar da se potpuno ohladi, pa tek sutradan povežite tegle celofanom i osdložite ih na tamno mesto.
Tags: , , , , ,