Pileća prsa u bešamel sosu

Ništa slađe nego ukusne, lagane piletine u mirisnom sosu. Nekako kada god imam dilemu šta ću spremiti za ručak piletina mi se učini kao idealno rešenje. Mališani je obožavaju, a i ona nam uvek pruža mnoštvo kombinacija za njenu pripremu.

Danas ću da podelim sa vama recept koji će nam otkriti kako da spremimo pileća prsa iz rerne u bešamel sosu. Priprema se sa feta sirom, a spoj piletine i sira po meni je nešto neodoljivo dobro.

Ovaj ukusni specijalite sprema se jako lako i brzo. Veoma je pogodno za spremanje i za početnike, kao i za one koji nemaju vremena da sate provedu u kuhinji. Generalno pileće meso bude brzo spremno, a gotovo uvek je veoma ukusno.

Hajde sad da se vratimo na moj recept i zajedno prođemo ovo kratko putovanje. Počnimo kao i uvek od potrebnih sastojaka. Neko umesto bešamel sosa ovo jelo priprema i u umaku od šampinjona, ali moji ukućani najviše vole ovako.pileca prsa u besamelu

Namirnice koje su nam potrebne da bismo napravili pileća prsa u bešamel sosu

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paradajza
  • 150 g feta sira
  • kuhinjska so
  • ulje
  • 1 kašika putera
  • 2 kašike brašna
  • ¼ l mleka

Kako spremiti pileća prsa u bešamel sosu

Prvo ćemo pripremiti naravno pileće meso. Iseći ćemo ga na tanje šnjicle i posoliti o ukusu. Nema potrebe stanjivati ga tučkom dodatno, jer će ovako biti sočnije iz rerne. Pošto smo isekli i posolili meso propržimo ga veoma kratko sa obe strane.

Proprženo pileće meso poređamo u posudu za pečenje, a onda u istom tiganju u kojem smo propržili meso ubacimo sitno iseckan crni luk i još sitniju šargarepu. Ja luk i šargarepu izblendiram na kratko u blenderu. Kada propržimo luk i šargarepu sipamo to preko mesa. Paradajz isečemo na kolutove i takođe ga poređamo preko mesa, luka i šargarepe.

Došlo je vreme da pripremimo bešamel sos. To ćemo učiniti na jedan vaoma lak način. Potrebno je samo da na puteru propržimo brašno i dodamo mu mleko i malo soli. Sos kuvamo na laganoj vatri samo 2 do 3 minuta, uz obavezno stalno mešanje. Kada pripremimo bešamel sos prelijemo meso i ostale sastojke i preko toga narendamo feta sir na srednje rende. Sada je sve spremno za rernu.

U zagrejanoj rerni na 180 ili 200 C zapečemo piletinu u bešamel sosu. Vreme pečenja nije dugo, zavisi od rerne, ali čim vidite da poprima rumenu boju možete ga vaditi iz rerne. Od prilike peče se oko 15 minuta.

Uz ovaj specijalitet možete poslužiti pire krompir ili pomfrit ili pak neki drugi prilog po vašoj želji. Za koji god dodatak da se odlučite nećete pogrešiti jer je piletina u bešamel sosu veoma društvena. Za jači ukus ne bi bilo loše preliti je sa limunom.

Na meni je još samo da vas ostavim da uživate u svom ručku. Želim vam prijatan obrok.

Tags: , , , , , , ,