Kiflice sa kokosom prelivene čokoladom

Recept za kiflice sa kokosom

Jedne mi od omiljenih slatkih kiflica su definitivno kiflice sa kokosom prelivene čokoladom. Ne samo što su mekane i ukusne, ove slatke kiflice su posebno zanimljive jer su šarene. Prema originalnom receptu, trebalo bi da ih pravite sa čokoladom, odnosno sa prelivom od čokolade. Međutim, isto tako će kiflice sa kokosom biti ukusne ukoliko ih jednostavno pospete čokoladnim mrvicama ili uvaljate u prah šećer. I tada će biti šarene i mekane, a gotovo je sigurno da ćete se teško zaustaviti kada počnete da ih konzumirate.

Ukoliko vas zanima recept za kiflice sa kokosom prelivene čokoladom biće vam potrebni sledeći sastojci :

 • oko 500 gr mekog brašna
 • 350 gr margarina
 • 200 gr kristal šećera
 • 2 kesice vanilin šećera ( po želji )
 • 400 gr kokosa
 • 4 cela jajeta
 • 100 gr čokolade za kuvanje ili čokoladne mrvice

Kako napraviti mekane kiflice sa kokosom prelivene čokoladom ?

Da biste napravili mekane, slatke kiflice sa kokosom prelivene čokoladom pratite recept korak po korak i ubrzo će vas ove šarene lepotice osvojiti i svojim izgledom i svojim savršenim ukusom :

 1. Ostavite margarin da omekša na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte najpre šećer i vanilin šećer. Sve sjedinite, pa dodajte jedno po jedno celo jaje, kokos i na kraju sve zagustite brašnom. Ovde je vrlo važno da ne preterate sa količinom brašna, jer je neophodno da testo za kiflice sa kokosom prelivene čokoladom ostane relativno mekano.
 2. Kada zamesite testo, oblikujte ga u loptu, pa je isecite na četiri jednaka dela. Praktično, isecite oblik krsta.
 3. Potom svaki od tih delova posebno najpre oblikujte u lopticu, a zatim oformite oblik dužeg valjka.
 4. Tako urolano testo za kiflice sa kokosom prelivene čokoladom secite na delove jednake debljine, otprilike oko jedan centimetar.
 5. Od svakog dela pojedinačno takođe najpre oformite kuglicu, pa opet valjak, čije ćete ivice sada blago saviti kako biste dobili oblik polumeseca.
 6. Pleh u kome ćete peći slatke kiflice sa kokosom prelivene čokoladom obložite papirom za pečenje ili blago podmažite, pa ređajte kiflice. Možete ih slobodno ređati relativno blizu, jer one neće nadoći kao kiflice koje se pripremaju sa kvascem.
 7. Ovako pripremljene kiflice pecite kratko. U većini slučajeva je potrebno između 5 i 10 minuta pečenja na temperaturi od oko 200 stepeni. Imajte na umu da kiflice sa kokosom prelivene čokoladom ne bi trebalo da porumene, jer u tom slučaju sigurno neće biti mekane.
 8. Dok se kiflice sa kokosom hlade rastopite čokoladu na pari, pa ih prelijte. A ukoliko želite, možete jednostavno sačekati da se ohlade, pa ih posuti ili čokoladnim mrvicama ili šećerom u prahu.
Tags: , , , , ,