Paprika punjena kupusom

Kada je reč o zimnici čini mi se da je najviše nas koji obožavamo papriku. Takođe paprika nam pruža niz kombinacija i načina na koji bismo mogli da je spremimo kao dobru zimnicu. Pripremila sam jedan zanimljiv recept, koji će nas kroz predstojeći tekst naučiti kako se sprema paprika punjena kupusom za zimu.

Ovo je jedna fenomenalna zimnica, koja je se jako brzo i lako sprema. Ne morate posedovati neko veliko iskustvo u kulinarstvu da biste sebi obezbedili ovu savršenu salatu za zimu. Takođe ovo je i jedan zdrava salata koja se priprema bez konzervansa, i odličan je izbor u zimskim danima. Onaj ko voli zimnicu sigurna sam da će mu i ova postati jedan od omiljenih.

Jednostavno paprike spremljene na ovakav način osvajaju srca ljubiteljima kiselih ukusa, a ovom receptu redovno ćemo se vraćati. Hajde, bolje da mi sad krenemo na posao i počnemo da odvajamo namirnice koje su nam potrebne.paprike punjene kupusom

Potrebni sastojci za pripremu

  • 3 kg paprike babure
  • 1 veća glavica kupusa
  • 1 šoljica ulja
  • 3 šargarepe
  • kuhinjska so
  • mleveni biber

Za preliv će nam trebati:

  • 60 g soli
  • 5 kašika esencije
  • 1,5 l vode

Kako se kiseli paprika punjena kupusom

Na početku potrebno je da babure, zrele i zdrave, fino operemo i izvadimo im drške, kao i seme naravno. Sledeći za pripremu je kupus. Njega očistimo najpre od spoljnih listova i onda ga isečemo na sitne rezance. Kupus posolimo i stavimo bibera, zatim ga prelijemo uljem i sipamo sirćeta kao da spremamo salatu od njega.

Šargarepa je došla na red da je spremimo. Očistićemo je i iseći na kockice, a zatim je pridružujemo kupusu.

Pošto su nam potrebne barene paprike, moramo pripremiti i ključalu vodu kako bismo kratko kuvali naše babure. Kada vidimo da su dovoljno omekšale izvadimo ih i dobro ih iscedimo od vode, ali tu vodu ćemo sačuvati, jer nam je potrebna za preliv. Babure ostavimo da se malo odmore i ohlade.

Kada su se dovoljno prohladile, babure punimo kupusom i ređamo ih u pripremljene i oprane tegle. Zatim će nam biti potrebna voda u kojoj su se barile paprike. Od te vode odmerimo količinu koju smo naveli da je potrebna i dodajemo esenciju i so. Nakon toga stavljamo je na vatru, kako bi provrila.

Na taj način napravili smo preliv, koji posle ključanja sipamo preko paprika u teglama i nakon toga potrebno je još samo vezati ih celofanom.

Sada nam je potreban pogodan sud u koji ćemo sipati toplu vodu i porešati naše tegle sa paprikama u nju, tako da grlići tegla budu iznad površine vode. Taj sud sa teglama u vodi zagrejemo na vatri. Potrebno je da budu na šporetu dok ne ispari sva voda. Ovaj korak jako je bitno raditi na umerenoj temperaturi i ne duže od 35 minuta, koliko je sasvim dovoljno da se otrasimo nepotrebne vode.

Izvršili smo sterilizaciju tegli i sad bismo trebali da ih ostavimo na neko prohladno mesto, koje je pogodno za držanje zimnice. Znam jedva čekate da ih probate, delimo isti osećaj, sačekaćemo dane kada ćemo uživati u njima.

Tags: , , , , , ,