Domaći burek sa mesom

Ništa slađe od dobrog bureka sa mesom, morate priznati. Još kad je burek sa mesom domaći i kada je vaših ruku delo to ga čini još primamljivijem. Od kad je ovaj recept dospeo u moje ruke, burek više ni ne kupujemo već ga sami pripremamo.

Njegova priprema je sa gotovim korama i veoma je jednostavna. Može čak meso izdinstati i dan pre i sutradan je gotov za tili čas. Oduzeće vam jako malo vremena, a dobićete najbolji burek ikada, koji ste probali. Mogu ga spremati i početnici, oni koji nemaju nikakvog iskustva u kulinarstvu.

Hajde sada zajedno da prođemo kroz sledeći tekst i u nekoliko koraka dobijemo najlepši burek, koji kao da nam je upravo stigao iz pekare. Počnimo, kao i uvek, od neophodnih sastojaka za njegovu pripremu.burek sa mesom

Potrebne namirnice za pripremu domaćeg bureka sa mesom

  • 500 g kora za pitu
  • 250 g mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka manje veličine
  • 2 kašike ulja za dinstanje mesa
  • kuhinjska so
  • mleveni biber
  • 50 ml ulja
  • 250 ml mlake vode

Kako napraviti domaći burek sa mesom

Najpre u jednoj čaši pomešamo mlaku vodu sa 50 ml ulja i malo soli. To će nam biti potrebno za fajtanje bureka. Od toga odvojimo odmah 30 ml za zalivanje pečenog bureka.

Crni luk iseckamo što sitnije možemo. Nakon toga prodinstamo ga na vrelom ulju, a zatim mu pridružujemo mleveno meso. Meso pre toga posolimo i pobiberimo po ukusu.

Sada nam je potrebna okrugla tepsija prečnika 25 cm u kojoj ćemo peći domaći burek. Dobro je nauljimo i obložimo sa četiri kore, tako da kore vire i preko prečnika tepsije. Pofajtamo sa tečnošću koju smo pripremili za fajtanje.

Kore koje su nam ostale čekaju svoju pripremu. Njih je potrebno iscepkati na manje delove. Stavljamo u tepsiju preko kora malo mlevenog mesa, a onda deo tih kora koje smo iscepkali i prethodno pofajtali. Tako nastavimo da radimo tim redosledom neizmenično, meso pa cepkane kore, sve dok ne potrošimo materijal. Na kraju, poslednji sloj ređanja potrebno je da bude meso.

Lepo smo naslagali meso i kore i sad nam ostaje da gornji sloj mesa preklopimo korama, koje nam vire sa strane tepsije, koje smo stavili na samom početku. Fino smo složili naš burek i sada ga opet malo pofajtamo, sve dok ne potrošimo svu tečnost, osim onih 30 ml koje smo odvojili.

Jedini zadatak koji nam je još ostao jeste da stavimo brek da se peče. U zargejanoj rerni, pečemo ga oko 40 minuta. Nekad je vreme pečenja i duže, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Kada je vreme pečenja došlo kraju, možete burek krenuti naopačke kako bi se fino zapekao i bio hrskav sa obe strane. Ja burek okrećem uz pomoć velikog tanjira.

Izvadite tepsiju stavite veliki tanjir odozgo, zatim okrenete sve naopačke, pri tom budite obazrivi da se ne opečete. Neko vreme ostavite da se tako peče, a zatim ga opet okrenete kao što je bio i zalijete sa onih 30 ml tečnosti koju ste namenili baš u te svrhe i vratite burek još pet minuta da se zapeče.

Kućom vam se sada širi neodoljivi miris bureka, znam. Jedva čekate da uživate u njemu, al potrebno je ostaviti ga da odmori na sobnoj temperaturi jedno 10 minuta, pre nego što počnete da ra sečete.

Želim vam prijatan obrok, uživajte u svom fantastičnom doručku koji će sa jogurtom postati još ukusniji. Prijatno!

Tags: , , , , , , , , ,