Recept za domaći sok od nane (mente)

Sok od nane (mente)

Porodicu iz koje potiče nadaleko čuvena biljka poznata kao nana ili menta čini čak oko 30 rayličitih vrsta biljaka. Kako se pretpostavlja, ova biljka spada u red najrasprostranjenijih biljaka u celom svetu. Izuzetno je prijatnog mirisa, a najčešće se koristi za lečenje različitih stomačnih tegoba, jer dokazano pomaže u regulisanju i poboljšanju probave. Pored toga, ova biljka se koristi i za spoljašnju upotrebu, jer se kombinacijom mente i alkohola pravi odličan rastvor koji pomaže kod reumatizma, neuralgije, ali i nazeba.

Ne treba zaboraviti da postoje domaća i divlja nana. Domaća nana ( lat. Mentha x piperita ), poznata i kao pepermint, spada u red ekonomski najvažnijih među svim poznatim vrstama mente. Osnovni razlog za to je što upravo ova vrtsa nane sadrži najveću količinu aktivnih lekovitih materija. U listovima ove biljke se nalazi najveći procenat etarskog ulja, od čega mahom i potiče lekovitost i nadasve prijatan miris mente.

Nana ili menta se koristi i kao začin za pripremanje svakodnevnih jela. Takođe, domaći sok od nane, odnosno mente je posebno lekovit, a potpuno prirodan. Njegova lekovitost je opšte poznata,a idealan je za vrele letnje dane. Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je, kao što se i sami možete uveriti vrlo jednostavan za pripremu. Ukoliko želite da napravite potpuno prirodan sok, umesto običnog belog šećera, kako je navedeno u receptu, slobodno možete koristiti šećer od šećerne trske. istina, on je skuplji, ali je zdraviji, pa je samim tim i sok potpuno prirodan.

sok od nane

Za sirup od nane će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr sveže nane
  • 3 kg šećera
  • 1 kesica limuntusa
  • 4 l vode

Kako se pravi domaći prirodni sok od nane ( mente )?

  1. Šećer sipajte u veću šerpu, pa dodajte vodu. Zatim stavite na tišu vatru i ostavite da proključa.
  2. Tek kada počne da vri, smanjite još ringlu i ostavite da virucka oko 30 minuta.
  3. Zatim sklonite šerpu sa ringle i dodajte kesicu limuntusa, pa promešajte drvenom varjačom.
  4. U međuvremenu, svežu mentu operite, pa i nju ubacite u sirup. Poklopite šerpu i ostavite da odstoji ceo dan ( to jest 24 sata ).
  5. Sterilišite flaše, pa u njih sipajte proceđen sok. Sirupod nane je najbolje da procedite kroz gazu.

Ovako pripremljen domaći, prirodan sok od nane ( mente ) čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

kada ga budete koristili, imajte na umu da ovaj sirup naročito osvežava kada ga razredite kiesolom vodom.

Tags: , , , , , , , , ,