Tradicionalna Šopska salata

Šopska salata je tradicionalno jelo na Balkanu, koje se koristi kao dodatak uglavnom jelima sa mesom. Ona je najbolja kada se služi hladna, recimo uz topao roštilj. Kada su kalorije u pitanju šopska salata u sebi sadrži 23 % belančevina, 15 % ugljenih hidrata i 62 % masti. Ukoliko ste na dijeti idealno bi bilo da jedete šopsku salatu samo bez soli i ulja. Ljubitelji dobrih zalogaja uglavnom ni ne obraćaju pažnju na kalorije, već se samo prepuste ukusima i uživaju u njima.

Sastav šopske salate svima je sigurno dobro poznat, ali ja sam ipak pripremila original recept koji će nam do detalja objasniti kako se pravi nezamenljiva šopska salata sa sirom. Mogu je pripremati svi, jer je krajnje jednostavna, uspeće i onom koji je prvi put kročio u kuhinju. Neodoljiv spoj povrća i sira nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Spremanje ove salate neće nam oduzeti uopšte mnogo vremena, jer je za njenu pripremu potrebno odvojiti svega 10 minuta. Da vas više ne bih zadržavala sa mojom pričom, hajde da zajedno napravimo našu neodoljivu sezonsku salaticu.šopska

Namirnice koje su nam potrebne za pripremu šopske salate

  • 300 g krastavaca
  • 1 glavica crnog luka
  • 600 g paradajza
  • 200 g starog belog sira
  • 2 supene kašike ulja
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • 1 supena kašika peršuna

Priprema tradicionalne šopske salate

Priprema povrća za šopsku salatu  nije ni malo komplikovana. Luk i peršun prvo ćemo očistiti i iseckati što sitnije. Paradajz operemo i isečemo na kriške, srednje veličine i krastavce na kolutiće. Krastavac pre sečenja možete oljuštiti, a i ne morate, to prepuštam vašem izboru.

Iseckani luk, paradajz i krastavac stavimo u jednu činiju i dobro promešamo, kako bi se svi sastojci lepo sjedinili, zatim dodajemo ulje i posolimo pripremljeno povrće. Sada opet sve dobro promešamo i ostavimo našu salatu u frižideru da odmori nekih sat vremena.

Nakon tog vremena izvadimo šopsku salatu iz frižidera i pospemo po njoj izdrobljeni beli sir, kao i isečen peršunov list.

Vaša osvežavajuće dobra šopska salata sada je spremna za posluživanje.

Tags: , , , , , , , ,