Brusketi od tikvica

Lako, brzo i jeftino – ovako razmišljaju domaćice kada treba da spremaju neki letnji ručak. Ipak, ne mora se svaki dan spremati kuvana hrana ili jesti teško meso, leto je vreme kada ne treba da opterećujemo stomak sa teškom hranom i kada što više treba spremati jela od povrća.

Ovo je recept za one koji vole tikvice i može se poslužiti kao jedna lagana letnja večera, ako uz njih dodate i neku osvežavajuću salatu, na primer salatu od rukole sa čeri paradajzom.

Možda vam ne zvuči privlačno da bruskete, koje najčešće pravite sa paradajzom i mocarelom, napravite od tikvica, ali kada tikvice pomešate sa krem sirom, ovo je veoma dobra kombinacija, a sam ukus tikvica neće se mnogo ni osećati pored dodatka kačkavalja i parmezana.

Brusketi od tikvica

Potrebni sastojci (za 4 osobe):

  • 400 grama tikvica
  • 4 kašike svežeg krem sira
  • 100 grama parmezana
  • 1 baget hleb
  • 150 grama kačkavalja
  • Sveži bosiljak, ulje
  • 1 mala glavica crnog luka

Način pripeme:

  1. Izrendajte tikvice, luk sitno iseckajte. Prodinstajte na malo ulja luk, pa dodajte tikvice. Dinstajte sve zajedno dok tikvice ne smekšaju, a tečnost ne ispari.
  2. Za to vreme, isecite kriške hleba tako što ćete zaseći hleb malo ukoso, kako bi dobili malo duže parčiće. Hleb možete premazati sa malo maslinovog ulja i premazati sa listićima bosiljka, pa poređajte hleb na pleh za pečenje.
  3. Stavite hleb u zagrejanu rernu i malo ga zapeći, dok ne postane blago hrskav.
  4. Kada su tikvice gotove, izvadite ih iz tiganja i pomešajte sa krem sirom, dodajte nekoliko listića iseckanog svežeg bosiljka i posoliti po ukusu.
  5. Hleb izvadite iz rerne, dok je vruć preko svakog parčeta posuti malo parmezana, pa preko njega staviti po malo nadeva od tikvica i sira. Na svako parče stavite malo rendanog kačkavalja.
  6. Vratite bruskete u rernu i ostavite još nekoliko minuta, dok se kačkavalj ne istopi.
  7. Uz ovako spremljene tikvice, poslužite neku svežu salatu, po vašem ukusu. Prijatno!
Tags: , , , , ,