Recept za domaći pekmez od šljiva zapečen u rerni

Pekmez od šljiva

Možda je pravi način da se podsetite ukusa koji su obeležili vaše detinjstvo da pokušate da pripremite zimnicu kao što su to činile vaše mame ili bake. Naravno, ukus vam verovatno neće biti isti kao nekada, ali će vas sigurno vratiti u neka mirnija vremena.

Pretpostavljam da se i vi sećate da su naše drage bake pristupale pripremanju zimnice kao vrlo važnom zadatku, jer je trebalo da njihovi ukućani, a unučići posebno uživaju u svim tim izvrsnim specijalitetima, bez obzira da li je reč o slatkim ili slanim.

Ono što mene vraća u detinjstvo je domaći pekmez od šljiva, za koji sam dugo tražila recept, jer sam želela da se podsetim jednog od najlepših ukusa mog detinjstva. I tek pukom igrom slučaja sam saznala da je moja baka domaći pekmez od šljiva spremala na starinski, a vrlo jednostavan način – u rerni. Nažalost, nisam bila u prilici da koristim bakin recept, ali mi je prijateljica ispričala kako je njena baka spremala i kada sam ga prvi put isprobala bilo mi je jasno da je identičan. E, sad ono što ne smete izgubiti iz vida, jeste da su naše bake mahom kuvale domaći pekmez od šljiva ili bilo kog drugog voća na šporetu na drva, a ne ovakvima kakve mi danas koristimo, pa ćete sigurno primetiti da to bitno utiče na ukus.

Domaći pekmez od šljiva je, kao i ostali specijaliteti koji se spremaju od ovog voća za zimnicu izuzetno dobar za zdravlje i, naravno priprema se bez konzervansa. Dakle potpuno je prirodan, u šta se možete i uveriti ako pročitate recept koji se nalazi u nastavku teksta.

Prema ovom receptu nije potrebno ljuštiti voće, ali ako želite možete napraviti pekmez i od oljuštenih šljiva, samo ne zaboravite da će vam to oduzeti previše vremena, a kožica od voća se zaista ne oseća, niti bi trebalo da vam smeta.

Domaći pekmez od šljiva pripremljen na ovaj način, to jest u rerni, odnosno pećnici, ne iziskuje nikakav naročit trud, osim što treba s vremena na vreme da promešate voće.

Pa ako želite da probate bakin recept za spremanje ovog specijaliteta za zimnicu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 kg šljiva
  • 1 kg šećera ( može i malo manje, ali i malo više, u zavisnosti od toga šta volite )
  • 2 kašičice arome ruma ili vanile ( po želji )

Recept za domaći pekmez od šljiva zapečen u rerni

  1. Prvo dobro operite voće, pa ostavite da se ocedi. Važno je da šljive ne budu ni previše zrele ni nezrele. Što bi rekle naše bake ” taman “.
  2. Kada se voće ocedi, izvadite koštice i isecite na polovine ili četvrtine.
  3. Ovako pripremljeno voće poređajte u dublju posudu za pečenje, pospite ih šećerom, poklopite i ostavite da odstoje oko sat vremena, kako bi pustile sok.
  4. Zagrejte rernu 10 – ak minuta na 150 stepeni. Zatim ubacite posudu, bez poklopca i ostavite na ovoj temperaturi 15 ‘ 20 minuta. Nakon toga povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još oko sat vremena. Promešajte voće s vremena na vreme, ali ne previše često. Dovoljno je dva do tri puta za sat vremena da to učinite.
  5. Kada primetite da se vidi dno posude dok mešate pekmez, znači da je gotov. Tada treba dodati neku od aroma, ako želite, pa sve dobro promešati.
  6. Još dok je vruć, pekmez treba sipati u zagrejane tegle i zatvoriti. Najbolje prvo celofanom, pa zatvaračem i ostaviti da se ohladi. Nakon toga tegle odložiti na tamno mesto.
  7. Ono što je posebno dobro kod domaćeg pekmeza od šljiva jeste što ga možete pripremati i bez šećera, ukoliko želite, bez bojazni da će vam se zimnica pripremljena na ovaj način pokvariti.
Tags: , , , , , , , , , ,