Urnebes salata sa sirom i jajima

Urnebes salata

Poznato je da je jug Srbije ” kolevka roštilja ” i svih jela na roštilju. I baš iz tog područja potiče i čuvena urnebes salata. Najčešće se urnebes salata služi kao začin uz jela sa roštilja, a original recept podrazumeva da se priprema ljuta.

Međutim, kako se vremena menjaju, tako se pojavljuju i brojne varijante ove salate. Za one koji baš i ne vole ljuto, moguće je da urnebes salata bude sa slatkom tucanom paprikom. Takođe, u poslednje vreme se pojavio i recept sa jajima i sa kajmakom. Oni pravi gurmani, ljubitelji pikantnog ukusa će sigurno reći da je urnebes salata savršenog ukusa i da nema potrebe ” kvariti ” joj ukus jajima ili, pak kajmakom. Međutim, svako ko proba urnebes salatu sa jajima sigurno će reći da je ovo najbolja varijanta.

Original recept po kome se priprema urnebes salata podrazumeva: stariji beli sir, crni luk i ljutu tucanu papriku. Pa ipak pojedinci dodaju neretko i sitno iseckan beli luk u ovu salatu, ali i jaja ili kajmak. Moj predlog je da isporbate sve varijante pripreme, pa da odlučite koja najviše pogoduje vašem ukusu. Naravno, ako niste ljubitelj ljutih, pikantnij salata, uvek možete ovu salatu pripremiti i sa slatkom tucanom paprikom.

Urnebes salata

U nastavku teksta možete pročitati recept po kome ja pripremam urnebes salata.

 Potrebni sastojci:

  • 400 gr starijeg belog sira
  • 4 jajeta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 – 3 kašičice ljute tucane paprike ( moža i slatke )
  • ulje
  • so
  • biber ( po želji )

Kako se pravi najbolja urnebes salata sa kuvanim jajima?

Urnebes salata sa jajima se priprema vrlo lako. U principu, to je original recept po kome se inače uvek priprema urnebes salata, zamo što se dodaju i kuvana jaja. Pa, da vidimo kako se pravi urnebes salata sa jajima…

Pratite sledeće korake i vrlo brzo ćete i vi uživati u njenom savršenom ukusu.

  1. Prvo obarite jaja, da budu tvrdo kuvana. Zatim ih oljuštite i iseckajte na sitnije kockice.
  2. Crni luk iseckajte na sitnije kockice, a onda ga blago gnječite viljuškom.
  3. Tvrdi beli sir izgnječite viljuškom.
  4. Sada sjedinite sve pripremljene sastojke. Zatim ih blago gnječite viljuškom i mešajte pažljivo, sve dok ne dobijete ujednačenu masu. Jer, iako se zove urnebes salata, nije reč o klasičnoj salati, već pre o premazu. Zato je bitno da urnebes salata bude dobro sjedinjena.
  5. Kada se masa dobro sjedini, dodajte ljutu tucanu papriku i začine po želji. Pa opet sve dobro izmešajte. Na kraju, dodajte i malo ulja, ali ne previše.

Urnebes salata se uvek služi hladna, a najbolje je služiti je uz jela od mesa.

Ukoliko želite, možete još malo modifikovati original recept, pa dodati i sitno iseckan peršunov list i sitno iseckan beli luk. Samo svakako vodite računa da masu koju dobijete treba da bude ujednačena i dobro sjedinjena. jedino tako će vaša urnebes salata biti savršenog pikantnog ukusa.

Tags: , , , , , , ,