Starinska lenja pita sa jabukama

Moram da priznam da mi je ovo jedan od omiljenih recepata i slobodno mogu reći da je ovo najbolja lenja pita sa jabukama. Razlog za to je, prvenstveno što sam recept dobila još od moje pokojne bake, tako da kad gad je pripremam setim se onim bezbrižnih dana kada ju je moja baka pripremala samo za mene. I naravno da me ni tada nisu zanimale kalorije, a ni sada ne hajem baš za njih. Zagovornici zdrave ishrane će mi možda zameriti što me ne interesuju, ali je činjenica da ova starinska domaća lenja pita sa jabukama prosto zahteva da ne mislimo na kalorije kada je jedemo.

Ukoliko i vi želite da isprobate ovaj recept biće vam potrebni sledeći sastojci za testo :

  • 300 gr domaće svinjske masti
  • 600 gr mekog brašna
  • 250 gr šećera
  • 125 ml mleka
  • 2 jajeta ( odnosno 1 celo jaje i 1 žumance, a 1 belance ostaje za premazivanje pite )
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone

Za fil će vam biti potrebni sledeći sastojci :

  • 5 – 6 većih nakiselih jabuka ( nešto malo više od kilograma )
  • 175 gr šećera
  • 6 ravnih supenih kašika griza
  • cimet ( po želji )

I još će vam biti potreban šećer za posipanje lenje pite sa jabukama.

Domaća starinska lenja pita sa jabukama – recept

  1. Najpre izmešajte svinjsku mast i brašno, pa dodajte šećer i 1 celo jaje i žumance od drugog jajeta, a belance ostavite za premazivanje pite. Potom dodajte i sodu bikarbonu i mleko, pa sve dobro sjedinite.
  2. Ovako pripremljeno testo potom stavite u frižider da odstoji 30 do 60 minuta. A vi u međuvremenu pripremajte fil, tako što ćete izrendati jabuke na krupno rende. Međutim, ne zaboravite da jabuke brzo tamne na vazduhu, pa vodite računa da ne stoje dugo.
  3. Podmažite pleh u kome će se peći ova starinska domaća lenja pita sa jabukama, a ako želite da ona zaista i bude najbolja podmažite je svinjskom mašću, a ne uljem. Polovinu testa razvijte oklagijom na površini koju ste posuli brašnom, pa stavite na dno podmazane posude za pečenje. Preko poređajte izrendane jabuke, pospite ih šećerom i grizom, a po želji možete dodati i cimet. Potom razvijte u drugu polovinu testa, pa njime prekrijte nadev od jabuka i dobro ” ušuškajte ” pitu.
  4. Penasto umutite belance koje ste odvojili za premazivanje, pa ga ravnomerno rasporedite preko gornje kore.
  5. Dobro zagrejte rernu, a kada ubacite pitu da se peče obavezno podesite temperaturu da bude umerena i pecite je sve dok ne porumeni.

Tek kada se lenja pita sa jabukama potpuno ohladi isecite je na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu pre služenja.

Tags: , , , , ,