Recept za aspik

Aspik je bistra supa od mesa i kostiju koje sadrže želatin (teleće noge, kolenice, presne svinjske kožurice i slično) što doprinosi da se supa stegne kad se ohladi.

Potrebi sastojci:
ZA 5 LITARA ASPIKA:
2 kg govećine od nogu
1,5 kg teleće kolenice
7,5 kg telećih i govećih kostiju isečenih na manju parčad
maslac
250 g šargarepe isečene na manju parčad
200 g crnog luka isečenog na kriške
75 g praziuka
8,5 l vode
3 teleće noge
250 g presnih svinjskih kožurica
3—4 struka celera
1 vezica mirisnog bilja
(5—6 strukova peršuna,
2 struka majnine dušice,
2 lovorova lista)
so
biber
500 g mlevenog krtog govećeg mesa
3 belanceta
1 kašika krupno isečenog estragona
1 kašika krupno isečene trstike
desertno ili obično vino (neobavezno)
Način pripreme:
Goveđinu, teleće kolenice i kosti staviti u posudu i propržiti na maslacu da porumene. Premestiti u veći lonac, propržiti još malo zajedno sa sargarepom, crnim lukom i prazilukom, pa naliti vodom. Posudu u kojoj su noge i kosti pržene oplaknuti vodom i usuti je u lonac. Pustiti da provri, ski nuti penu, pa spustiti teleće noge i kožurice vezane tankim kanapom. Do- dati mirisno bilje i začine i kuvati istiha 5 do 6 sati.Procediti supu kroz gustu cediljku ili gazu, skinuti svu masnoću, a zatim je izbistritina sledeći način:

Staviti u posudu mleveno meso, belanca, estragon i trstiku, pa mešati žicom na vatri dolivajući postepeno mlaku supu sve dok ne provri, a zatim kuvati istiha 35 minuta. Procediti supu kroz salvet prethodno pokvašen i dobro iscedjen

0vako premljen aspik može se začiniti nekim desertnim vinom kao što su marcala, šeri ili madera, u razmeri 1 decilitar vina na tar aspika. Ako se upotrebi šampanjac ili neko drugo fino belo vino, staviti 1decilitra vina na istu količinu aspika.